-24%
istoria-mentalitatilor

Supremaţia experienţei

26,25 lei 20,00 lei

Supremaţia experienţei – Adrian Paul Iliescu

ISBN: 978-973-1727-29-5 Categorie: Autor:
Descriere

„Conservatorismul pragmatic, conservatorismul lui David Hume, Edmund Burke şi, în secolul XX, al lui Michael Oakeshott, se deosebeşte profund de reacţionarism şi de ultraconservatorismul virulent. Un conservator pragmatic este un om care gândeşte fără mituri călăuzitoare şi fără adevăruri absolute, ce confiscă şi paralizează inteligenţa; este un adversar, şi nu un adept, al utopiilor inverse, care aspiră la restaurarea trecutului. El este un adept al moderaţiei şi al gradualismului – nu pentru că ar avea oroare de schimbările profunde, ci pentru că ştie că nimic important, înrădăcinat într-o formă de viaţă omenească, nu poate fi schimbat brusc. Se comite adesea o confuzie între conservatorismul pragmatic şi radicalismul de dreapta. Dar este vorba de o eroare de neiertat, căci cele două forme ale Dreptei se opun diametral: „Ostilitatea faţă de radicalism, ostilitatea neîncetată, implacabilă, este definiţia esenţială a conservatorismului” (Robert Cecil, Marchiz de Salisbury). Au existat şi în România figuri celebre apropiate conservatorismului pragmatic, spre exemplu P. P. Carp. Însă, din păcate, tradiţia autohtona este dominată de radicalismul de dreapta, ilustrat (virulent) de Eminescu şi (seren) de Maiorescu, iar ulterior de „generaţia rătăcită”: Nae Ionescu, Mircea Eliade, Cioran şi Noica.” (Adrian-Paul Iliescu)

Recenzii (0)

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Supremaţia experienţei”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Istoria mentalităților
Istoria mentalităților – o colecție echivalentă cu o cronică a ideilor în vogă din istoria omenirii.
Livrare

LIVRARE RAPIDĂ

Toate comenzile sunt procesate rapid și, prin confirmarea lor telefonică promptă și prietenoasă, ne asigurăm că adresa dvs. este corectă și completă, pentru a preveni orice întârzieri în livrare. Comenzile sunt expediate cel târziu a doua zi din depozitul librăriei noastre, urmând să vă ajungă în cel mai scurt timp - în funcție de modalitatea de transport aleasă, în următoarea zi lucrătoare prin curier sau în 3-4 zile prin poștă.

LIVRARE GRATUITĂ

Pentru orice comandă de minim 150 lei oferim transport gratuit, plus cărți bonus și suplimente.

  • Abonați-vă la newsletter și primiți un voucher de reducere și beneficiați de discounturi suplimentare.
  • Fiți cu ochii pe site-ul nostru! Ocazional lansăm promoții limitate neanunțate și zilnic avem Happy Hour.
  • În plus, o ofertă specială permanentă cu adevărat unică: la 3 cărți cumpărate, pe a patra o primiți gratis, indiferent de cuantumul comenzii!