Adrian-Paul Iliescu, născut la 17 aprilie 1953 în Bucureşti, a studiat filosofia între 1972 – 1976, şi a obţinut titlul de doctor (cu o teză de filosofia limbajului) în 1983.

Din 1990 predă la Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti; a fost Senior Visiting Fellow la mai multe universităţi sau institute din Occident: St John’s College, Universitatea din Cambridge; Facultatea de Filosofie de la Universitatea din Bielefeld (Bursier al Fundaţiei Alexander von Humboldt); Institutul pentru ştiinţele omului din Viena ş.a. A conferenţiat la universităţi din Anglia, Germania, Austria, Franţa, Belgia, Ungaria. A fost, de asemenea, Fellow al Colegiului Noua Europă din Bucureşti.

Este autorul a zeci de articole şi eseuri apărute în publicaţii de specialitate sau în reviste culturale: Secolul XX, Viaţa românească, Contemporanul. Ideea Europeană, Cultura, Observator cultural, Dilema, 22. Este editorul a numeroase volume de specialitate şi traducătorul unor filosofi ca Wittgenstein, David Hume, John Stuart Mill, Michael Oakeshott, F. A. Hayek.

În România, a publicat cârţile:
● Filosofia limbajului şi limbajul filosofiei, Editura Ştiinţifică, 1988
● Conservatorismul anglo-saxon, Editura All, 1994
Premiul Ion Petrovici al Academiei Române
● Liberalismul – între succese şi iluzii, 1998
● Solitude and the Birth of Modernity, New Europe College, 1999
● Wittgenstein: Why Philosophy Is Bound to Err, la Editura Peter Lang, Frankfurt am Main, 2000
● Introducere în politologie, Editura All, 2002

• • • Adrian-Paul Iliescu, Anatomia răului politic

O explozivă şi aspră analiză a rădăcinilor răului politic românesc, propusă de un profesor de filosofie, care are calitatea de a judeca lucrurile din interior, păstrând, cu toate acestea, inevitabila distanţă. Cartea aceasta – un cert eveniment care va sparge, sperăm, nu puţine tipare ţinând de istoria mentalităţilor autohtone – se adresează elevilor, studenţilor, precum şi publicului larg de cititori.

Despre ură, dispreţ şi aversiune

„Ne-a dominat mereu o tendinţă spre autovictimizare: ne încăpăţânăm să credem că Răul politic a venit totdeauna din afara ţării – de la năravurile fanarioţilor şi de la spiritul balcanic, de la „invazia” evreilor şi de la amplificarea „străinismului”; sau de la tancurile sovietice. Dar principalul Rău nu vine din afară; el este adânc întipărit în noi înşine şi constă într-o raportare greşita la treburile publice, la instituţiile moderne – pe care le abordăm cu ură, dispreţ şi aversiune. Ura maniheistă faţă de Celălalt (totdeauna demonizat) transformă competiţia politică într-o haituială larvară. Dispreţul pentru norme şi reguli transformă jocul politic românesc în farsă. Iar aversiunea pentru spiritul democratic modern anemiază instituţiile publice, dând câştig de cauză spiritului discreţionar, arbitrarului şi abuzurilor tuturor liderilor noştri, mici sau mari, politici sau culturali.
Cartea de faţă face o incizie în corpul mentalităţilor noastre, urmărind ravagiile produse de ură, dispreţ şi aversiune.” (Adrian-Paul Iliescu)

Afișez toate cele 3 rezultate

Arată coloana laterală
Sortează după
Domenii
Autori
Colecție
Edituri
Aplică filtrele!
OfertăNou
Închide

Pachet Colecția Istoria mentalităţilor

257,10 lei 159,00 lei
Pachet Colecția Istoria Mentalităţilor.
-24%
Închide

Supremaţia experienţei

26,25 lei 20,00 lei
Supremaţia experienţei – Adrian Paul Iliescu
-25%
Închide

Anatomia răului politic. Ediţia a II-a

29,40 lei 22,00 lei
Anatomia răului politic. Ediţia a II-a – Adrian Paul Iliescu