Aviad Kleinberg, istoric israelian al religiilor, evreu laic, s-a născut în anul 1958.

Părinţii săi au trăit persecuţiile antisemitismului în Polonia şi au supravieţuit Holocaustului. Şi-a petrecut copilăria la Beer-Sheva, unde „nu există nici un semn al prezenţei creştine”.

Studiile de istorie medievală, pe care le-a urmat la Tel-Aviv, l-au făcut să dea o atenţie deosebită creştinismului, fără a cărui cunoaştere „era imposibil de înţeles cultura occidental”. La vremea respectivă, în anii 1980, „creştinismul era încă un domeniu tabu în Israel”. Avid de cunoaştere, a plecat la Institutul pontifical biblic din Torino, unde a studiat latina, teologia şi dreptul canonic. În prezent, Aviad Kleinberg este profesor de istoria religiilor la Universitatea din Tel-Aviv, iar cursurile sale atrag sute de studenţi.

Istoriile sfinţilor şi rolul lor în formarea occidentului
Componenţă a creştinismului şi a culturii europene, cultul sfinţilor îşi datorează amploarea şi perenitatea povestirilor, orale sau scrise, despre vieţile acestora, povestiri care au început să apară în bazinul mediteranean în secolul al II-lea. Lucrarea lui Aviad Kleinberg îşi propune să prezinte o istorie a acestor istorii şi, în acelaşi timp, o analiză a elaborării şi a rolului lor în societatea creştină, în perioada Antichităţii târzii şi până la sfârşitul Evului Mediu. Aceste istorii sunt produsul unor forţe diverse şi, adesea, în conflict: concepţiile autorităţilor ecleziastice, care încearcă să impună un canon de credinţă şi disciplină valabil pentru toţi, credinţa populară, imaginaţia şi viziunea estetică a autorilor. Apariţia şi integrarea în cultură a acestor istorii sunt inseparabile de un proces social complex. În ele găsim forţa religioasă creatoare a comunităţilor, care se exprimă instaurând o altfel de viziune a lumii, care este adesea în contradicţie cu cea a Bisericii.

Traducator:
Adriana Liciu s-a născut la Bucureşti, pe 26 octombrie 1944. A absolvit Liceul „Emil Racoviţă” din Bucureşti şi Facultatea de Filologie a Universităţii de stat din Bucureşti. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. A colaborat cu cele mai prestigioase reviste şi edituri din România. Cărţi traduse: Vladimir Nabokov, „Apărarea Lujin”, „Masenka”; Isabelle Bricard, „Dicţionarul oamenilor celebri în faţa morţii”; Nina Berberova, „Nabokov şi Lolita sa”; Françoise Giroud, „Sublima Cosima, Alma Mahler, Jenny Marx”; Celeste Albaret, „Domnul Proust”; 100 de mari evrei; 100 de mari scriitori etc.