Dana Duma – critic de cinema, publicist.

••• Dana Duma, Woody Allen. Bufon şi filosof
Carte distinsă cu Premiul Uniunii Cineaştilor

Woody Allen este un erou. Nu numai pentru că mulţi îl consideră „ultimul mare comic american” dar şi pentru eroica lui putere de a rezista în cadrul cinematografului dominant. În peisajul din ce în ce mai dezolant al comediei cinematografice, el reprezintă alternativa dătătoare de speranţe: încă se mai poate râde inteligent în sălile de cinema, unde glumele „fiziologice” fac ravagii printre adolescenţii hrăniţi cu hamburgeri şi educaţi cu jocuri video. Cum să nu-l simpatizezi pe ochelaristul comic american când el este, în plus, cel mai european (în spirit) dintre cineaştii de peste ocean? Deşi unii socot ca Woody Allen ar satisface un gust mai sofisticat, adresându-se celor care apreciază umorul lui de „bufon literat postmodern”, hazul său cucereşte mai degrabă prin sinceritatea din care se naşte: el este permanent alimentat de obsesiile personale ale regizorului-scenarist.

Reţeaua lor marcată de referinţe autobiografice este tratată în paginile acestei cărţi ce urmăreşte parcursul excepţional al cineastului care, ajuns la ora celebrităţii, încearcă să lupte cu imaginile-clişeu: „Au văzut că port ochelari şi au crezut că sunt intelectual”.

Cand Allen primea, în toamna lui 2002, din mâinile alteţei sale don Felipe de Borbón, unul dintre prestigioasele premii „Principele de Asturias” şi era condus, pe tărâm spaniol, într-o caleaşcă regală, fragilul comic spunea, intimidat : „E o poveste cu zâne”. Reuşita alleniana este, în peisajul cinematografului de azi, un fel de basm cu zâne, care merită a fi povestit într-o carte.” (Dana Duma)

„Se pare că lumea se împarte în buni şi răi. Cei buni dorm mai bine, dar cei răi profită mai mult de orele de trezie”. (Woody Allen)

Afișez toate cele 2 rezultate

Arată coloana laterală
Sortează după
Domenii
Autori
Colecție
Edituri
Aplică filtrele!

Istoria filmului românesc de animație 1920-2020

145,00 lei 119,00 lei
Istoria filmului românesc de animație 1920-2020 - Dana Duma
-24%
Închide

Woody Allen. Bufon şi filosof

15,75 lei 12,00 lei
Woody Allen. Bufon şi filosof – Dana Duma