Profesor, critic şi istoric literar, Ionel Necula a semnat mai multe texte despre autori ca Cioran, Ion Petrovici, perioada interbelică fiind un domeniu des frecventat de acest autor important.

••• Ionel Necula, Căderea după Cioran

La împlinirea unui deceniu de la moartea filosofului de la Răşinari, profesorul I. Necula ne oferă un incitant studiu despre opera şi viaţa acestui controversat moralist francez de origine românească. Cartea se adresează elevilor, studenţilor, precum şi publicului larg de cititori.

„Cioran – un metafizician? Da, deşi, cum observase şi Fernando Savater, formula nu-l cuprinde stricto sensu, adică nu acoperă înţelesul tradiţional al termenului. Trecea drept un gânditor privat, provocator, scandalos chiar. Păstrase ceva din condiţia naeionesciană a metafizicii, dar, desigur, îi epurase toate prelungirile teologale. Ştim doar că la Nae Ionescu, metafizica avea şi o funcţie soteriologică întrucât provenea dintr-un dezechilibru fiinţial şi reprezenta „o preocupare pur omenească a acelora care şi-au ratat mântuirea şi care încearcă să se echilibreze în existenţă, în condiţia aceasta umană, printr-o înţelegere totală şi armonică a existenţei”.

Cioran e dispus să menţină ideea metafizică a dezechilibrului fiinţial (dintre suflet şi corp, dintre minte şi inimă, dintre iminent şi transcendent), dar în nici un caz şi funcţia mântuitoare, condiţia de refugiu compensator pentru cei ce-au eşuat în exerciţiul ascezei. Metafizica nu este o rezervă a misticii, ci mai curând anticamera ei. Orice sfânt eliberat de speranţe şi certitudini poate lua înfăţişarea unui cinic scârbit de lume. În felul lui, Diogene este un sfânt care a parcurs un traseu invers celui bătătorit de Iov.” (I. Necula)

Afișez toate cele 4 rezultate

Arată coloana laterală
Sortează după
Domenii
Autori
Colecție
Edituri
Aplică filtrele!
-20%
Închide

Filosofia identității românești

33,60 lei 27,00 lei
Filosofia identității românești - Ionel Necula
-24%
Închide

Disconfortul de a fi român

21,00 lei 16,00 lei
Disconfortul de a fi român – Ionel Necula
-26%
Închide

Ion Petrovici – Corespondență

18,90 lei 14,00 lei
Ion Petrovici Corespondență– Ionel Necula
-24%
Închide

Căderea după Cioran

21,00 lei 16,00 lei
Căderea după Cioran – Ionel Necula