Karl Marx – Karl Heinrich Marx (5 mai 1818, Trier, Germania – 14 martie 1883, Londra, Marea Britanie) a fost un filozof, istoric, economist, sociolog și jurnalist, întemeietor împreună cu Friedrich Engels al teoriei socialismului științific, teoretician și lider al mișcării muncitorești.

A avut o influență importantă asupra istoriei politice a secolului al XX-lea. Karl Marx împreună cu Friedrich Engels a scris și a publicat în 1848: Manifestul Partidului Comunist. Abordarea sa este vizibilă din prima linie a primului capitol al Manifestul Partidului Comunist: “Istoria tuturor societăților cunoscute este istoria luptei de clasă”. Apelând la ideea de luptă de clasă Marx nu făcea totuși decât să preia un concept folosit de mult timp deja de către istoricii burghezi în studiile lor. Marx a argumentat că sistemul capitalist, la fel ca și sistemele socio-economice precedente, produce tensiuni interne care îl conduc la distrugere. Așa cum capitalismul a înlocuit feudalismul, capitalismul va fi înlocuit de comunism, o societate fără clase, care urmează unei perioade de tranziție în care statul va fi un instrument al dictaturii proletariatului. Pe de altă parte, Marx a argumentat că schimbările socio-economice se produc prin intermediul activității revoluționare organizate. În acest model, capitalismul va lua sfârșit prin activitatea organizată a clasei muncitoare internaționale. Ideile lui Marx au început să exercite o influență majoră asupra mișcării muncitorești la scurt timp după moartea sa. Această influență a crescut impetuos odată cu victoria Revoluției din Octombrie din Rusia, revoluție datorată bolșevicilor, care erau marxiști, ca și restul partidelor rusești cu orientare de stânga – menșevicii (social-democrații) și socialist-revoluționarii.

Karl Marx în 1234 fragmente alese şi adnotate de Ion Ianoşi

„Karl Marx e un gânditor din veacul al XIX-lea, care a avut norocul nenorocos de a fi fost expropriat, în scopuri partizane, de către forţe politice şi ideologii corespunzătoare din secolul următor.

Reactualizarea lui ambiguă, fidelă şi trădătoare cu schimbul, n-a reprezentat un caz singular; un destin similar avea să-l vizeze, o vreme în paralel, şi pe Friedrich Nietzsche, chiar dacă într-o direcţie opusă, manipulat de unii dintre presupuşii săi adepţi şi urmaşi. […] la noi, hulirea lui Marx nu s-a atenuat, ci, dimpotrivă, parcă s-a accentuat; şi asta, în timp ce în Occident personalitatea lui continuă să fie integrată în rândul înnoitorilor economiei, istoriografiei şi ştiinţei poli-tice moderne, cu toate rezervele şi criticile fireşti pe care le suscită multe opinii de-ale sale. […]

Replica la îndemână evidenţiază deosebirea ex-perienţelor istorice parcurse în Vest şi în Est: acolo opţiunile comuniste au proliferat doar în plan teoretic, aici au fost în schimb transpuse în practica «edificării socialismului», ce s-a dovedit dezastruoasă. Într-adevăr, deosebirea e la vedere şi explică atitudinea reticentă a intelectualităţii est-europene, mai recalcitrantă în ţări cu foste regimuri dictatoriale necruţătoare, ca în cazul României. Oricât de firesc, argumentul nu mi se pare totuşi suficient pentru ignorarea unui gânditor care a marcat, fie şi în mod nefast, soarta ultimelor două veacuri, sau pentru invocarea lui aproximativă, superficială, în necunoaştere a enunţurilor sale reale.” (Ion Ianoşi)

Fundaţia Culturală Ideea Europeană a organizat – sub auspiciile Clubului Ideea Europeană – Ediţia specială Friedrich Nietzsche • Karl Marx Vinovaţi fără vină
Accesează Blogul Ideea Europeană.

Afișez singurul rezultat

Arată coloana laterală
Sortează după
Domenii
Autori
Colecție
Edituri
Aplică filtrele!
-19%
Închide

Karl Marx în 1234 de fragmente

71,40 lei 58,00 lei
Karl Marx în 1234 fragmente alese de Ion Ianoși – Karl Marx e un gânditor din veacul al XIX-lea