Actualități - Evenimente - Știri

Aura Christi recital de Ziua Internațională a Poeziei: Lecția de iubire – Ostrovul Învierii

 

Ziua Internațională a Poeziei

Aura Christi – Recital

Del volumen: La Isla de la Resurrección
– Subtitulos en español –

 

Lecția de iubire – Ostrovul Învierii

Lecția de iubire

Nu se cade de tine să te ascunzi,
mai ales că toamna azi, la prânz,
în palma ta a renăscut, şi-a luat
avânt şi a zburat ca un gând
din cale afară de copt, ezitant.

Totul se întorcea după paşii tăi
în livadă, când te-ai oprit în faţa
caisului. Frunzele-i verzi fremătau
ca o porumbiţă stând pe o tavă
cu seminţe, în altar, dimineaţa.

Nu se cade să te ascunzi. Fii pur
şi simplu tu însuţi: culege iubire
de peste tot. Şi chiar dacă nu ai
de unde s-o aduni de la alţii, orice
ai primi: iubeşte. De la început ştiai

lecţia de aur, regăsită peste tot
în evangheliile rescrise cu sânge
în catastifele acestui septembrie,
renăscut din simplitate şi ceva
prea plin, urcând din meninge

şi făcând totul posibil în raza
iubirii, care le învăluie pe toate
şi le reclădeşte altfel, ca păsările
redesenând sub arcada de aur a
bolţii triunghiuri abia conturate.

Din romanul în versuri Ostrovul Învierii, Editura Ideea European (2019)

Mai multe cărți semnate de Aura Christi (vezi)

Aura Christi (România), laureată a Premiului Academiei Române, este poet, romancier, eseist și editor. Poemele sale au fost traduse în franceză, rusă, engleză, suedeză, greacă, italiană sau spaniolă, printre alte limbi. A publicat peste 60 de cărți în România și în străinătate. Poezia sa a fost tradusă în peste 20 de limbi.

Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română și Centrul Cultural Israelo-Român au desemnat-o în 2018 „Omul Anului 2017”, iar în anul următor i-au acordat Premiul „Opera Omnia” și medalia de argint „Recunoștința evreiască”. pentru volumele „Psalmi” și „Planeta Israel”. Premiul de excelență pentru contribuția internațională la poezie îi este decernat la Gala Premiilor Săptămânii Internaționale a Poeziei și Artei Râul Miluo din China (2020). Marele Premiu pentru Poezie „Sfântul Gheorghe” al Festivalului Internațional de Poezie „Drumuri de spice” din Uzdin, Voivodina, Serbia (2021).

Complexitatea stilului Aurei Christi variază între spirit jucăuș și simplitate, și alunecă de la un registru ludic latent la echilibrul clasic. Autorul folosește cu măiestrie diferite stiluri literare și creează o operă poetică sublimă.

Aura Christi (Rumanía), Ganadora del Premio de la Academia Rumana, es poeta, novelista, ensayista y editora. Sus poemas han sido traducidos al francés, ruso, inglés, sueco, griego, italiano o español, entre otros idiomas. Ha publicado más de 60 libros en Rumanía y en el extranjero. Su poesía ha sido traducida a más de 20 idiomas.

La Asociación de Escritores Israelíes de Lengua Rumana y el Centro Cultural Israelí-Rumano la designan como „Hombre del Año 2017” en 2018, y al año siguiente le otorgan el Premio „Opera Omnia” y la medalla de plata „Reconocimiento Judío”. para los volúmenes „Salmos” y „Planeta Israel”. El Premio a la Excelencia por la Contribución Internacional de Poesía se presenta en la Gala de Premios de la Semana Internacional de Poesía y Arte de Miluo River en China (2020). Gran Premio de Poesía „San Jorge” del Festival Internacional de Poesía „Spike Roads” en Uzdin, Vojvodina, Serbia (2021).

La complejidad de las expresiones lingüísticas en la obra de Aura Christi, varían entre el espíritu lúdico y la sencillez, y se deslizan desde un registro juguetón latente hasta el equilibrio clásico. La autora maneja diferentes estilos literarios con maestría y crea una obra poética sublime.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.