Cultura acasă

Cultura acasă: prelegerea susținută de Irina Țurcanu Francesconi, scriitor, traducător, publicist (Italia)

Proiect Cultura acasă
Vă invităm să urmăriți sub egida proiectului Cultura acasă prelegerea susținută de Irina Țurcanu Francesconi, scriitor, traducător, publicist (Italia)

Irina Țurcanu Francesconi precizează, între altele că „la început intuiția sugera că, închiși în casă, oamenii vor citi. Evident, te uiți cât te uiți pe Netflix, dar la un moment dat te vor durea ochii de la atâta culoare și vei aprecia ceva în alb-negru. De exemplu, mai degrabă o carte decât un alt tub catodic de anticariat. În realitate, lucurile n-au funcționat în acest fel, cel puțin nu în Italia, unde, în primile luni ale anului 2020, industria cărții a pierdut circa 134 de milioane de euro.

Au fost suspendate târgurile de carte și evenimentele literare, s-au închis librăriile, iar mulți editori au blocat noile apariții, creând un vid, o gaură neagră. Uneori, au fost chiar autorii cei care au cerut editurilor să întârzie apariția cărților. De exemplu, scriitorul Maruzio de Giovanni, autor foarte vândut și online, a declarat într-un interviu că s-a așteptat publicarea noii cărți, Una lettera per Sara (Rizzoli), pentru că n-ar fi fost corect să iasă în timp ce librăriile erau închise. Motivul e unul nobil, de data aceasta: autori mai cunoscuți, a afirmat De Giovanni, au obligația de a deveni o vitrină pentru cei mai puțin cunoscuți. Câți citiori, intrând în librărie cu gândul de a cumpăra o carte, ies, mai apoi, cu măcar alte două, trei, doar pentru că le-a văzut, pentru că l-au atras?

Aceste alegeri au dus la pierderi enorme, mai ales pentru ficțiune. De fapt, în ceea ce privește diversele sectoare, literatura pentru copii este cea care a suferit cel mai puțin, cu pierderi de circa 16%, împreună cu cea de nonfiction care a pierdut circa 11%. Sectorul de ficține a înregistrat pierderi de circa 23%. Totuși, deși există aceste premize prea puțin încurajatoare, situația declanșată de Covid 19 în Italia, în lumea cărții, urmează spusele lui Nietzsche: șarpele care nu își schimbă pielea, moare. Îndeosebi, e vorba de librării. Livrare la domiciliu, întâlniri online cu autorii, un contact de la distanță întreținut cu cititorii fideli – aceastea au fost ingredientele care au premiat multe dintre librăriile care și-au reluat activitatea de câteva zile. Unele dintre ele au reluat întâlnirile în librărie, gândite sub formă de autografe în prezența autorului, o obișnuință, înainte de COVID 19, caracteristică tinerelor talente care aveau nevoie să se facă cunoscute, dar care ar putea deveni un răspuns pentru a avea scriitorii în librărie”. Situația e gravă, așadar, așa încât se cuvine să acceptăm faptul că, de voie, de nevoie, „cultura se desfășoară online”. „Vânzarea cărților electronice a crescut cu 22,3%, dar nu numai. Cititorii se adresează blogurilor literare pentru a-și alege lecturile, urmăresc lansări de carte promovate de bloggeri și de canalele Instragam. Interviurile între presă și scriitori nu se mai țin în barul elegant al unui mare hotel din Milano, ci de la disntanță, pe platforme digitale, cu microfonul închis până când îți vine rândul să vorbești. Și asta presupune că se amplifică auzul, se ascultă cu mai mare atenție, iar impresia e cea a unei experiențe cu centrul într-o lectură colectivă. Acesta, totuși, e trecutul, acum prind viață, renasc noi frici, noi necunoscute. Efectul și teama, acum că s-au redeschis librăriile și că circulația în țară (dar și înspre anumite zone ale Europei) s-a reluat, e o ploaie torențială de noi apariții. În timpul lockdown-ului au fost suspendate circa 66% din noile cărți, dacă luăm în considerare toate canalele de distribuție națională. Cu 91% mai puțin, au fost noile apariții ale celor mai importante grupuri de distribuție precum Messaggerie Libri, Mondadori și ALI. Care vor fi efectele unei asemenea ploi? Care vor fi reacțiile cititorilor? Cum se vor amalgama noile apariții naționale cu bestseller-urile în previziune? Și aspiranții scriitori, cei necunoscuți, care sunt șansele ca o editură medie sau mare să investească în ei într-o climă de nesiguranță ca cea pe care o întrezărim la orizont?

Acesta e doar vârful aisbergului. Dedesubt, apele învolburate și reci ale acestei crize economice cauzate de COVID 19 ascund o problemă de dimensiuni importante. Multe edituri mici au închis, altele rezistă ca bolnavii terminali, legate de o speranță, conctractele colaboratorilor din birourile de presă, ale traducătorilor, ale redactorilor au fost suspendate, reziliate, modificate.

Sperie golul, perspectiva nesigură în care se mișcă universul editorial, dar în același timp, poate pentru că e un mediu profund legat de cultură, de fantezie, de soluții îndrăznețe, ideea unei revizii, a unei necesare restructurări ar putea avea și aspecte pozitive. Poate mulți cititori nu mai citesc, pentru că au fost dezamăgiți de lecturile unor cărți de duzină pe care au pus mâna într-o lume sufocată de aspiranți scriitori, precum s-a demonstrat a fi Italia ultimelor decenii. Poate într-o lume cu mai puține cărți, va fi premiată, prețuită valoarea, iar valoarea reală, la rândul ei, va cuceri publicul”.

Evenimentele sunt și vor fi difuzate între 6 octombrie 2020 și 12 noiembrie 2020.

Toate evenimentele desfășurate în cadrul proiectului Cultura acasă sunt diponibile pe următoarea pagina:
https://www.ideeaeuropeana.ro/subiect/proiecte/cultura-acasa/

I. Cultura acasă – evenimentele din data 6 octombrie 2020
– Cultura acasă – proiect de susţinere a artei și de promovare a autorilor contemporani în România și străinătate (vezi)
– Prelegere susținută de Irina Țurcanu Francesconi scriitor, traducător, publicist (Italia) (vezi)
– Interviul săptămânii · Cultura acasă – Bogdan Popescu: „Când Suedia era condusă din Moldova(vezi)

II. Cultura acasă – evenimentele din data 8 octombrie 2020
– Prelegere susținută de Aura Christi, poet, romancier, eseist, editor (vezi)
– Prelegere susținută de Josu De Solaun, pianist, compozitor (Spania) – trimis materiale, video (vezi)

III. Cultura acasă – evenimentele din data 13 octombrie 2020
– Prelegere susținută de Mircea Platon, istoric, scriitor, publicist, editor (vezi)
– Prelegere susținută de Ding Chao, profesor, romanist, traducător (China) (vezi)

IV. Cultura acasă – evenimentele din data 15 octombrie 2020
– Prelegere susținută de Adrian Majuru, scriitor, istoric, editor (vezi)
– Prelegere susținută de Petru Iamandi, scriitor, profesor universitar, traducător (vezi)

V. Cultura acasă – evenimentele din data 20 octombrie 2020
– Prelegere susținută de Dragoș Nelersa, jurnalist, editor (Israel) (vezi)
– Prelegere susținută de Constantina Raveca Buleu, scriitor, publicist, critic și istoric literar (vezi)
– Prelegere susținută de de Aura Christi: Din sertarele pandemice (vezi)

VI. Cultura acasă – evenimentele din data 22 octombrie 2020
– Prelegere susținută de Alexa Visarion, regizor, publicist (vezi)
– Prelegere susținută de Angela Bratsou, traducător, publicist (Grecia) (vezi)

VII. Cultura acasă – evenimentele din data 27 octombrie 2020
– Prelegere susținută de Ștefan Borbély, scriitor, critic și istoric literar, profesor universitar emerit (vezi)
– Prelegere susținută de Alexa Visarion, regizor, publicist – Part. II (vezi)
– Prelegere susținută de Theodor Codreanu, critic și istoric literar, istoric al mentalităților și civilizațiilor, eminescolog, profesor (vezi)

VIII. Cultura acasă – evenimentele din data 29 octombrie 2020
– Prelegere susținută de Sorin Lavric, scriitor, critic și istoric literar, profesor universitar emerit (vezi)
– Prelegere susținută de Aura Christi, poet, romancier, eseist și Adrian Majuru, scriitor, istoric, publicist, profesor (vezi)

Proiect realizat de Fundația Culturală Ideea Europeană în parteneriat cu Academia Română, Institutul Cultural Român, Muzeul Municipiului București, Asociația Contemporanul și Visual Joy Production.

Grupaj realizat de Andrei Potlog

Proiect cultural co-finanţat de
Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.
Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.