Cultura acasă

Cultura acasă: prelegere susținută de Dragoș Nelersa, jurnalist, editor (Israel)

Proiect Cultura acasă

Vă invităm să urmăriți sub egida proiectului Cultura acasă prelegerea susținută de Dragoș Nelersa, jurnalist, editor (Israel)

Dragoș Nelersa, jurnalist, editor (Israel): Coronavirusul există și trebuie să manifestăm precauții în continuare. Este timpul ca Israelul, alături de lumea întreagă, să înceapă o altă luptă, cea pentru redresarea economiei. Armele grele folosite pentru a combate răspândirea coronavirusului sunt acum tăcute în fața milioanelor de șomeri, o situație care poate duce de la disperare la pierderea de alte vieți omenești.
Daunele economice ale Coronavirusului sunt o nouă ciumă socio-economică, ale cărei rezultate ne vor afecta în lunile următoare. În fața virusului, Statul Israel a scos armele sale cele mai grele: Consiliul de Securitate Națională, Mossad, Agenția Shin Bet și întregul efectiv Tzahal (armata israeliană). Sistemul de sănătate nu a stat singur în fața provocărilor grele cu care a avut de-a face și, pentru prima dată în ani buni, a primit ajutorul celor mai importante persoane ale țării, respectiv responsabilii cu securitatea statului.
Se pare că, din momentul în care a fost rostit cuvântul „urgență”, barierele s-au spart și instrumentele de luptă pentru război au fost redirecționate către lupta împotriva Coronavirusului care a adunat toate resursele guvernamentale pentru a salva vieți.
Da, israelienii pot spune cu mândrie că sunt printre primele țări din lume care au reușit să stăpânească răspândirea micului dușman nemilos care încă răpește mii de vieți în lumea întreagă. Eroii noștri sunt medicii împreună cu tot personalul sanitar care au stat în linia întâi, dar și personalul administrativ care a coordonat activitatea din teren. Că simpatizăm dreapta sau de stânga politică, nu putem să nu recunoaștem meritele deosebite ale Guvernului Netanyahu, care a reușit să conducă Israelul, evitând o tragedie așa cum s-a întâmplat în Italia, Franța, Marea Britanie sau SUA.
Totodată, este admirabil să observi pe străzi cum toată populația respectă cu strictețe regulile impuse de Ministerul Sănătății, astfel încât putem afirma că această victorie se datorează de fapt întregii țări. Israelienii s-au dovedit a fi, încă o dată, disciplinați și înțelepți astfel încât, printr-un efort comun, au câștigat o bătălie care, în unele țări dezvoltate, s-a dovedit o misiune imposibilă.

Acum nu trebuie să ne culcăm pe laurii victoriei; greul nu a trecut definitiv. Israelul care a știut când trebuie să bage mâna adânc în buzunare, să aducă cele mai bune ventilatoare și echipamente medicale, care poate a încălcat câteodată reguli internaționale pentru a salva viețile cetățenilor săi, trebuie să continue pe același curs de acțiune pentru a face față următoarei provocări.
Aproximativ 400 de mii din totalul de un milion de șomeri nu se vor mai întoarce la locurile de muncă anterioare, potrivit unui raport al Ministerului Finanțelor. Multe întreprinderi își vor declara falimentul, unele persoane vor suferi de depresii și chiar vor deceda dacă „boala economică” nu va fi tratată urgent.
Birocrația din lunile următoare ar putea fi la fel de mortală ca virusul însuși. Privim cu încredere în continuare spre guvernanți și sperăm că vor ști să conducă, astfel încât să ieșim victorioși și din această luptă. (…)

După ce Israelul a fost una dintre țările care a reacționat cel mai repede și a luat cele mai bune măsuri de protecție la începutul pandemiei Covid19, Țara Sfântă este acum la coada clasamentului, fiind clasificată ca un stat cu risc mare de Coronavirus și la un pas de reizolarea totală.
Guvernul Netanyahu pare că încă trăiește euforia succesului de acum două luni când, în întreaga lume, Israelul era lăudat pentru modul în care a gestionat cea mai mare criză de sănătate cunoscută în ultimii ani. Publicul a făcut mari sacrificii în timpul blocajului, dar părea că Israelul a învins criza din sănătate și putea să-și îndrepte atenția spre a face față crizei economice.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, numărul zilnic de pacienți depistați pozitiv a crescut constant cu mult peste media altor țări. Statul Israel se confruntă la începutul lunii iulie cu o medie de 1000 de noi infectări zilnice și este pe locul doi în lume la numărul de cazuri noi raportate la un milion de locuitori, după SUA.
O creștere a ratelor de infectare după redeschiderea economiilor a fost prevăzută în întreaga lume și chiar așa s-a întâmplat, dar toate țările au făcut eforturi pentru identificarea rapidă a lanțului de infecție și pentru ruperea acestuia.
Din păcate, Israelul s-a grăbit să deschidă școlile și să relanseze economia, iar cetățenii au crezut că lupta cu virusul a fost câștigată. Măsurile de prevenire a transmiterii virusului au fost din ce în ce mai neglijate, iar sistemul de rupere a lanțurilor de infecție nu a mai funcționat.

În prezent, Israelul are peste 12.000 de pacienți Covid-19. Dintre aceștia, 86 sunt spitalizați în stare severă, iar 78 în stare mai puțin critică. Cifrele sunt aproximative pentru că ele se schimbă de la o oră la alta. Se estimează că, după tendința actuală, în scurt timp, vom asista la o creștere a numărului de cazuri grave și a numărului de persoane care vor avea nevoie de respirație artificială.
Majoritatea pacienților aflați în valul actual al virusului sunt tineri, iar aceștia tind să aibă simptome ușoare. Conform specialiștilor, în ritmul actual de creștere al bolnavilor, în două săptămâni sistemul de sănătate poate intra în blocaj. Doar dacă se vor lua în aceste zile măsuri sanitare urgente, se poate evita acest scenariu negru. Pacienții care sunt acum internați în spital au fost infectați cu aproximativ zece zile înainte, deci, creșterea numărului de bolnavi din spitale în următoarele zile este inevitabilă.
Guvernul a reimpus măsuri sanitare severe. S-au închis sălile de evenimente, barurile, cluburile, iar în restaurante au voie doar maxim 20 de persoane. De asemenea, sălile de fitness și piscinele și-au închis porțile, iar în autobuze nu au voie să călătorească mai mult de 20 de persoane simultan. Comitetul de urgență al Coronavirusului anunță în fiecare zi măsuri din ce în ce mai severe pentru a stăvili valul de infecție spre disperarea afacerilor particulare care se bucuraseră că se pot pune din nou pe picioare.
Situația nu este ușoară, lupta cu Coronavirusul are implicații în toate domeniile și este o provocare foarte grea pentru aparatul de conducere. Trebuie pusă în balanță economia țării și sănătatea populației, iar dacă nu se iau măsuri urgente, Israelul poate înfrunta un dezastru.

Dragoș Nelersa s-a născut la București în data de 9 februarie 1970. A absolvit Institutul Politehnic București, Facultatea de Transporturi. În 2001 s-a stabilit cu familia sa în Israel. A deținut funcția de redactor la ziarul Jerusalem Post. Conduce, din anul 2005, Editura Familia din Israel care publică carte în limba română și în limba ebraică. Este editor al Revistei Familiei – cea mai veche revistă de limba română din Israel (fondată în anul 1966) – și al Gazetei Românești – ziarul comunității israelienilor originari din România. Este mebru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și membru al Asociației Israeliene de Presă (sectorul academic). Din anul 2018 este președintele Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română cu care a înființat „Casa Scriitorului Român” de la Tel Aviv.
Participă cu Editura Familia la târguri de carte internaționale și organizează frecvent mese rotunde, lansări de carte, festivaluri de literatură. Este președintele juriului „Omul Anului – Cartea Anului” – cea mai prestigioasă distincție a comunității israelienilor originari din România, distincție ce a fost acordată și acceptată de doi președinți de stat, numeroși miniștri și alte personalități marcante care au contribuit la dezvoltarea relațiilor de prietenie dintre România și Israel. Scrie la câteva publicații și are o rubrică lunară în paginile presitigioasei reviste de cultură Contemporanul. Ideea Europeană.

 

Evenimentele sunt și vor fi difuzate între 6 octombrie 2020 și 12 noiembrie 2020.

Toate evenimentele desfășurate în cadrul proiectului Cultura acasă sunt diponibile pe următoarea pagina:
https://www.ideeaeuropeana.ro/subiect/proiecte/cultura-acasa/

I. Cultura acasă – evenimentele din data 6 octombrie 2020
– Cultura acasă – proiect de susţinere a artei și de promovare a autorilor contemporani în România și străinătate (vezi)
– Prelegere susținută de Irina Țurcanu Francesconi scriitor, traducător, publicist (Italia) (vezi)
– Interviul săptămânii · Cultura acasă – Bogdan Popescu: „Când Suedia era condusă din Moldova(vezi)

II. Cultura acasă – evenimentele din data 8 octombrie 2020
– Prelegere susținută de Aura Christi, poet, romancier, eseist, editor (vezi)
– Prelegere susținută de Josu De Solaun, pianist, compozitor (Spania) – trimis materiale, video (vezi)

III. Cultura acasă – evenimentele din data 13 octombrie 2020
– Prelegere susținută de Mircea Platon, istoric, scriitor, publicist, editor (vezi)
– Prelegere susținută de Ding Chao, profesor, romanist, traducător (China) (vezi)

IV. Cultura acasă – evenimentele din data 15 octombrie 2020
– Prelegere susținută de Adrian Majuru, scriitor, istoric, editor (vezi)
– Prelegere susținută de Petru Iamandi, scriitor, profesor universitar, traducător (vezi)

V. Cultura acasă – evenimentele din data 20 octombrie 2020
– Prelegere susținută de Dragoș Nelersa, jurnalist, editor (Israel) (vezi)
– Prelegere susținută de Constantina Raveca Buleu, scriitor, publicist, critic și istoric literar (vezi)
– Prelegere susținută de de Aura Christi: Din sertarele pandemice (vezi)

VI. Cultura acasă – evenimentele din data 22 octombrie 2020
– Prelegere susținută de Alexa Visarion, regizor, publicist (vezi)
– Prelegere susținută de Angela Bratsou, traducător, publicist (Grecia) (vezi)

VII. Cultura acasă – evenimentele din data 27 octombrie 2020
– Prelegere susținută de Ștefan Borbély, scriitor, critic și istoric literar, profesor universitar emerit (vezi)
– Prelegere susținută de Alexa Visarion, regizor, publicist – Part. II (vezi)
– Prelegere susținută de Theodor Codreanu, critic și istoric literar, istoric al mentalităților și civilizațiilor, eminescolog, profesor (vezi)

VIII. Cultura acasă – evenimentele din data 29 octombrie 2020
– Prelegere susținută de Sorin Lavric, scriitor, critic și istoric literar, profesor universitar emerit (vezi)
– Prelegere susținută de Aura Christi, poet, romancier, eseist și Adrian Majuru, scriitor, istoric, publicist, profesor (vezi)

Proiect realizat de Fundația Culturală Ideea Europeană în parteneriat cu Academia Română, Institutul Cultural Român, Muzeul Municipiului București, Asociația Contemporanul și Visual Joy Production.

Grupaj realizat de Andrei Potlog

Proiect cultural co-finanţat de
Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.
Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.