Cultura acasă

Cultura acasă: prelegere susținută de Victor Voicu – savant, medic, virusolog, vicepreședinte al Academiei Române. Partea a II-a

Proiect Cultura acasă

Vă invităm să urmăriți sub egida proiectului Cultura acasă prelegerea susținută de Victor Voicu – savant, medic, virusolog, vicepreședinte al Academiei Române – Partea a II-a
Dialog realizat de Mihaela Rusu

Victor Voicu (dialog realizat de Mihaela Rusu): Cine ne credem noi, cine ne dă forța de a crede că putem face tabula rasa civilizația umană, o civilizație multimilenară? (…)Coronavirusul e, cum spuneam, un virus cunoscut prin nişte episoade epidemice, epidemii de SARS. Deci, Sindromul Acut Respirator Sever. A mai fost unul: MERS, Middle East, prin Arabia Saudită, tot o epidemie de viroză similară, în care sindromul pulmonar este extrem de agresiv, e o pneumonie interstiţială care dă o insuficienţă respiratorie greu de controlat terapeutic. În asemenea circumstanțe e greu de menţinut viaţa. Noroc că proporţia dintre cei bolnavi și cei sănătoși e „relativ mică”. Nu e mică în cazul SARS-ului. Și aş vrea să atrag atenţia că, ştiinţific vorbind, mă refer la cei din domeniu, la virusologi, m-am verificat cu o comisie de taxonomie: acest Coronavirus 2019, „Noul Coronavirus” cum i s-a spus la început, se numeşte acum, după noua denumire, SARS-CoV2. Așadar, cum am spus, e vorba de un Sindrom Acut Respirator Sever și de virusul aferent – CoV-2, deci, SARS – Coronavirus 2. Aceasta este denumirea virusului care bântuie acum pe Pământ și a cuprins aproape toată populaţia globului în sensul că suntem ameninţați de pandemie. Italia este un exemplu extrem de dramatic, care mă impresionează profund, pentru că iubesc Italia, mă afectează moral şi psihic. Iată cum pierzi controlul unei epidemii. Cum faci să controlezi o astfel de epidemie, când n-ai „antidotul”? Adică n-ai vaccinul, n-ai medicamentul antiviral, specific, deşi e ceva – discutăm subiectul pe scurt – şi n-ai luat măsuri! Asta este problema crucială: să împiedici dispersia, împrăştierea, contagiunea, creşterea epidemiei.

Fragment dintr-un dialog realizat de Mihaela Helmis,
Contemporanul, nr. 4. 2020

Vă invităm să urmăriți video-conferința susținută de Victor Voicu:

 

Acad. Victor Voicu – Ales membru‑corespondent din străinătate al Academiei Naţionale Franceze de Medicină, academicianul Victor Voicu este medic farmacolog, preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale din Academia Română şi, pen­tru a doua oară, secretar general al Academiei Române. În aprilie 2019 a fost ales de Adunarea generală vicepreşedinte al Academiei Române. Alegerea acad. Victor Voicu în Academia Naţională Franceză de Medicină vine să încununeze o carieră profesională de excepţie, de medic farmaco­log. Astfel a fost recunoscută contribuţia sa în dezvoltarea şcolii româneşti de farmacologie, precum şi implicarea în viaţa academică medicală din ţară şi din străinătate. Cu prilejul acestei ceremonii, acad. Victor Voicu a omagiat şcoala românească de medicină şi a recunoscut statutul de model al ştiinţelor medicale franceze: „Este o onoare pentru mine ca om, ca om de ştiinţă, ca medic, ca reprezentant al şcolii medicale româneşti, este o onoare această recunoaştere. Şcoala medicală franceză a stat la originile formării şcolii medicale româneşti aproape două secole. Carol Davila a în­fiinţat învăţământul medical superior românesc în 1857. Deci, e vorba de aproape 200 de ani. Marile şcoli pe specialităţi s‑au format tot în Franţa, bacteriologia, virusologia, neurologia şi altele, toate s‑au fomat în marile clinici. Actualmente, mulţi dintre cei care sunt performanţi în medicina românească sunt formaţi în Franţa. Noi avem o mare recunoştinţă pentru şcoala medicală franceză şi, implicit, onoarea care ni se acordă este un semn că sunt apreciaţi cei care s‑au format în aceşti ani. De acum încolo, voi munci în continuare cât mă va lăsa Creatorul”.
Academicianul Victor Voicu este doctor în medicină, membru cores­pondent al Academiei Române din 1991 şi titular din 2001. Este profe­sor universitar de Farmacologie Clinică, Toxicologie şi Psihofarmacologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti şi Preşedintele Societăţii Române de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică. E membru al Federaţiei Internaţionale de Ştiinţe Farmaceutice, al Colegiului European de Neuropsihofarmacologie, al Societăţii Americane de Chimie, al Colegiului American de Farmacologie Clinică. În 2005 a primit titlul de Doctor honoris causa al Universităţii „Ovidius” din Constanţa şi al Universităţii „Vasile Goldiş” din Arad. A făcut cercetări ştiinţifice în domeniile compuşilor organofosforici şi anti­dotismului acestora, farmacologia radioprotectorilor chimici, farmacologia experimentală şi clinică a antihipertensivelor şi antiaritmicelor, psihofar­macologia psihotomimeticelor şi drogurilor de abuz. Este coordonator de studii de bioechivalenţă şi studii clinice de fază I. Academicianul Victor Voicu este autorul a peste 20 de volume monografice, 300 de lucrări ştiin­ţifice publicate şi comunicate şi deţine aproape 30 de brevete de invenţie.

În data de 1 decembrie 2017, de Ziua Naţională a României, acad. Victor Voicu a fost decorat de Preşedinţia României cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor, în semn de „înaltă apreciere pentru prodigioasa carieră academică, reprezentând excelenţa ştiinţifi­că şi culturală românească, pentru promovarea imaginii ţării noastre în mediile ştiinţifice internaţionale”.

Mihaela Rusu, jurnalist, publicist: „Ceea ce le spun studenților e valabil și pentru mine. Fiecare zi ne oferă posibilitatea să învățăm o lecție de viață, iar noi, pentru a ne urma visul, trebuie să luam notițe, să facem ajustări din mers și să investim în dezvoltarea noastră, pentru că așa cum spunea unul dintre invitații mei: «Prin educație și credință totul este posibil!» Einstein spunea că «viața este ca mersul pe bicicletă. Pentru a-ți menține echilibrul trebuie să continui să mergi înainte». E ceea ce fac și eu, merg înainte”.

Mihaela Rusu (n. 24 mai la Melinești, Dolj) a terminat facultatea de Litere din Craiova. Pe lângă cursurile și orele de practică la catedră a făcut voluntariat la un post de televiziune local. După ce a terminat cursurile facultății, a predat la catedră, apoi a venit în București, unde lucrează în radio și TV. A urmat cursurile masterului în Jurnalism și Multimedia (Universitatea din București), apoi cursurile masterul în Comunicare Audio-Video (SNSPA, București). Tot în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative este doctorandă la Științele comunicării. Curs producător TV (2012). Curs Dicție (2011). Curs Combaterea stereotipurilor de gen din mass-media (2010). Curs Protocol și etichetă în diplomație – Institutul Diplomatic Român, Ministerul Afacerilor Externe (2016).
Emisiunea Lecția de viață, pe care o realizează în prezent, difuzată simultan la Radio Vocea Speranței și Speranața TV, îmbină cele două pasiuni. Emisiunea se adresează tinerilor, ajutându-i să-și dezvolte o scală a valorilor și își propune să depisteze repere care să aducă un plus de valoare vieții. Alături de invitații ei care sunt de o înaltă ținută intelectuală, reprezentativi pentru timpurile noastre, ține cursuri despre viață nu doar unei clase cu 30 de elevi, sau unui amfiteatru cu 200 de studenți, ci tuturor celor care cred în ideea că omul cât trăiește învață. A ținut cursuri în săli publice, în București și Craiova, cu tema: „Dicție și atitudine. Scapă de teama de a vorbi în public!” Mesajul evidențiat e că tinerii trebuie să știe că o vorbire clară, o voce stăpână pe sine va da un plus de încredere. Nu contează domeniul în care aleg să activeze, tinerii au nevoie să transmită în mod coerent, expresiv și bine structurat ceea ce gandesc, astfel încât, mesajul transmis să ajungă la interlocutor exact în forma în care l-au gândit. În prezent acest curs l-a inclus în syllabusul cursului „Discurs informațional în radio și TV”, pe care îl predă studenților de la masteratul de Comunicare Audio-Video, precum și studenților din anul lll de la Facultatea de Comunicare și Relații Publice (SNSPA, București). Redactor șef la Speranța TV și Radio Vocea Speranței.

Evenimentele sunt și vor fi difuzate între 6 octombrie 2020 și 12 noiembrie 2020.

Toate evenimentele desfășurate în cadrul proiectului Cultura acasă sunt diponibile pe următoarea pagina:
https://www.ideeaeuropeana.ro/subiect/proiecte/cultura-acasa/

I. Cultura acasă – evenimentele din data 6 octombrie 2020
– Cultura acasă – proiect de susţinere a artei și de promovare a autorilor contemporani în România și străinătate (vezi)
– Prelegere susținută de Irina Țurcanu Francesconi scriitor, traducător, publicist (Italia) (vezi)
– Interviul săptămânii · Cultura acasă – Bogdan Popescu: „Când Suedia era condusă din Moldova(vezi)

II. Cultura acasă – evenimentele din data 8 octombrie 2020
– Prelegere susținută de Aura Christi, poet, romancier, eseist, editor (vezi)
– Prelegere susținută de Josu De Solaun, pianist, compozitor (Spania) – trimis materiale, video (vezi)

III. Cultura acasă – evenimentele din data 13 octombrie 2020
– Prelegere susținută de Mircea Platon, istoric, scriitor, publicist, editor (vezi)
– Prelegere susținută de Ding Chao, profesor, romanist, traducător (China) (vezi)

IV. Cultura acasă – evenimentele din data 15 octombrie 2020
– Prelegere susținută de Adrian Majuru, scriitor, istoric, editor (vezi)
– Prelegere susținută de Petru Iamandi, scriitor, profesor universitar, traducător (vezi)

V. Cultura acasă – evenimentele din data 20 octombrie 2020
– Prelegere susținută de Dragoș Nelersa, jurnalist, editor (Israel) (vezi)
– Prelegere susținută de Constantina Raveca Buleu, scriitor, publicist, critic și istoric literar (vezi)
– Prelegere susținută de de Aura Christi: Din sertarele pandemice (vezi)

VI. Cultura acasă – evenimentele din data 22 octombrie 2020
– Prelegere susținută de Alexa Visarion, regizor, publicist (vezi)
– Prelegere susținută de Angela Bratsou, traducător, publicist (Grecia) (vezi)

VII. Cultura acasă – evenimentele din data 27 octombrie 2020
– Prelegere susținută de Ștefan Borbély, scriitor, critic și istoric literar, profesor universitar emerit (vezi)
– Prelegere susținută de Alexa Visarion, regizor, publicist – Part. II (vezi)
– Prelegere susținută de Theodor Codreanu, critic și istoric literar, istoric al mentalităților și civilizațiilor, eminescolog, profesor (vezi)

VIII. Cultura acasă – evenimentele din data 29 octombrie 2020
– Prelegere susținută de Sorin Lavric, scriitor, critic și istoric literar, profesor universitar emerit (vezi)
– Prelegere susținută de Aura Christi, poet, romancier, eseist și Adrian Majuru, scriitor, istoric, publicist, profesor (vezi)

IX. Cultura acasă – evenimentele din data 3 noiembrie 2020
– Prelegere susținută de Victor Voicu, savant, medic, virusolog, vicepreședinte al Academiei Române (vezi)
– Prelegere susținută de Adrian Lesenciuc, scriitor, romancier, critic și istoric literar, profesor (vezi)

X. Cultura acasă – evenimentele din data 5 noiembrie 2020
– Prelegere susținută de Victor Voicu, savant, medic, virusolog, vicepreședinte al Academiei Române (vezi)
– Prelegere susținută de Aura Christi, poet, romancier, eseist și Adrian Majuru, scriitor, istoric, publicist, profesor. Partea a II-a (vezi)

Proiect realizat de Fundația Culturală Ideea Europeană în parteneriat cu Academia Română, Institutul Cultural Român, Muzeul Municipiului București, Asociația Contemporanul și Visual Joy Production.

Proiect cultural co-finanţat de
Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.
Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.