O, gândule, pământ de aer,
tu, respirare-a zeului pierdut
în dimineţile cu rouă, boare
adusă dinspre răsăritul, galeş
scos din îndoială, somn, uitare
ori cine ştie cum dintr-o fântână,
prin care ai trecut fără să ştii –
ostrov nemaivăzut, nemaigustat
‘n lagunele iubirilor târzii, iscate
dintr-un fel de-a fi distrat
din cale afară, când e prea târziu
să fugi, să speri, să fii, să nu mai fii
în miezul lor de foc, în care eşti viu,
sunt vie, ca într-o tornadă suntem.
Nu ştim de unde vin, de unde vii.
Iubeşti, iubesc. Prinşi suntem
în iureşul nebun. De o tornadă
supţi ireversibil, spre cer alunecăm
de pe o limită pe alta. Şi-o stâncă, din
clipă-n clipă, stă peste noi să cadă.
„Poezia Aurei Christi explorează «subterana dinlăuntru» într-o atmosferă plină de mister, emoție și cuvinte, precum «pictează fulgere la asfințit». Pentru Christi, «inima știe totul», iar magia poetului, «în lumina vie, înceată», te poartă «pe aripa ei mare, străvezie» spre locul, în care «rămâi ochi în ochi cu Dumnezeu». O poezie de mare forță lirică și imaginație debordantă.”
Adam J. Sorkin (SUA)
„Iată, în cuvintele Aurei Christi, curgând abundent, din surse ascunse, fluidul vivifiant al poeziei, să nu ne temem de retorica majusculelor, al marii Poezii.”
Nicolae Balotă (Franța)
„Marea literatură se naște din pornirea de a explora necunoscutul dincolo de limitele lui perceptibile, de a-și apropia cât mai mult acea realitate supremă nesusținută de conceptele raționale, de investigația empirică. Unii poeți, precum Aura Christi, au un nume pentru această Realitate misterioasă – Dumnezeu, pe care o reconstruiesc după cum le dictează intuiția și imaginația, oferind propria versiune despre divinitate. Zeu înainte de a fi Dumnezeu, pentru Aura Christi Dumnezeu este confesorul căruia i se destăinuie fără nicio reținere, împărtășindu-i spaimele, disperarea și speranțele, cerându-i sfatul. Dumnezeu pare să-i răspundă și din acest dialog se naște o poezie capabilă să înfrunte inteligența secolului XXI, tot mai pragmatică, tot mai sceptică și mai săracă din punct de vedere cultural.”
Petru Iamandi (România)
Eurobservator –
Romanul în versuri al Aurei Christi, „Ostrovul învierii” fiind, din multe puncte de vedere, o continuare firească a „Geniului…”, carte subintitulată „Cartea iluminărilor mele” („Ostrovul” este „Cântarea cântărilor mele”!), despre care Mircea Braga scria, printre altele, că stă „sub semnul aproape imposibil al drumului către Sine, al cuprinderii, al denudării şi al efortului de a înţelege un obiect al cărui adevăr se va afla întotdeauna în proximitatea peşterii lui Platon.”
a.g.secară
https://www.viata-libera.ro/vlg-cultura/123537-cronica-de-carte-mistica-maxima-cand-totul-poate-fi-poveste
Eurobservator –
a.g. secară: Salonul Axis libri la 10 ani
Au fost zece ani cu adevărat fabuloşi, în care brandul cultural gălăţean Axis Libri a căpătat o… aură aparte, de miracol cărturăresc într‑un deşert roşu antonionian, în care oazele (a se citi evenimentele ori cărţile valoroase) aveau ceva din magia Fetelor Morgana, negăsind decât arareori ecou în marile centre culturale ale ţării
Mai multe pe:
https://www.contemporanul.ro/clubul-ideea-europeana/a-g-secara-salonul-axis-libri-la-10-ani.html
Eurobservator –
Braşovul şi conştiinţa naţională în lectura unei hărţi a incluziunii
Într‑un exerciţiu de geografie culturală/ literară incluzivă, centripetă, Braşovul există pe harta acestui proiect România Citeşte şi are resursele să rămână „centrul firesc al conştiinţei româneşti” (Nicolae Iorga), deschizând calea dialogului spre temele actuale sensibile, cum este cea propusă de Fundaţia Ideea Europeană
Consistentul proiect multianual România Citeşte al Fundaţiei Culturale Ideea Europeană a inclus, în derularea campaniei din 2019, în data de 24 mai, o dublă lansare de carte la Braşov, la Librăria „Şt.O. Iosif”: Geniul inimii şi Ostrovul Învierii, autoare Aura Christi, respectiv Elitele şi conştiinţa naţională şi Geografie şi conştiinţă naţională, autor Mircea Platon. Aura Christi, redactor‑şef al publicaţiei Contemporanul, şi Mircea Platon, redactor‑şef al publicaţiei Convorbiri literare, au propus la Braşov, şi din această perspectivă de promotori ai valorilor naţionale prin intermediul presei literare româneşti, o focalizare pe tema ADN‑ului cultural şi a reflectării identitare prin literatură şi lecturi. Întâlnirea de la Braşov a putut fi înţeleasă, totodată, drept un prilej de dialog, de dezvoltare a unor relaţii de colaborare, de consolidare a poziţiei Braşovului pe harta actuală a culturii române.
Adrian Lesenciuc
https://www.contemporanul.ro/evenimente-lansari/brasovul-si-constiinta-nationala-in-lectura-unei-harti-a-incluziunii.html
Eurobservator –
Despre „Ostrovul Învierii”, în viziunea Aurei Christi
La Biserica monument „Naşterea Maicii Domnului” Suceava, sub egida mai amplului eveniment „România citeşte”, marţi a fost lansat volumul de versuri „Ostrovul Învierii” al autoarei, cu origini basarabene, Aura Christi. Am aflat că semnatara volumului este redactor-şef al ziarului „Contemporanul”, fondat în anul de graţie 1881, adică atunci când România devenea regat.
Moderatorul manifestării, preotul paroh Viorel-Ioan Vârlan, a prezentat celor prezenţi istoricul bisericii pe care o păstoreşte, un edificiu special dedicat pomenirii miilor de mărturisitori care au pătimit sau chiar şi-au dat viaţa în temniţele roşii ale regimului stalinist.
Cartea a fost prezentată de prof. Irina Ciobotaru, de la CN „Ştefan cel Mare” Suceava, şi de dr. Ioan Ieţcu, preşedintele Fundaţiei „In Memoriam”. Cei prezenţi, printre care s-au numărat scriitorii Doina Cernica şi Constantin Severin, alături de maica stareţă a Mănăstirii Voroneţ, Gabriela Platon, şi graficianul Mihai Pînzaru-PIM, au asistat şi la un moment de colinde pascale interpretate de un grup de elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, ca şi la un altul, tot muzical, la pian, oferit de Johannes-Raimund Onesciuc, profesor al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”.
Mai multe:
https://www.crainou.ro/2019/04/18/despre-ostrovul-invierii-in-viziunea-aurei-christi/
Eurobservator –
Miercuri, 6 martie 2019, ora 19.00, la Muzeul Micul Paris (Strada Lipscani nr. 41, București), Galeria Întâlnirilor vă invită la lansarea cărții de poezie „Ostrovul Învierii” – autor Aura Christi și la dezbaterea pe margine poeziei și literaturii de inspirație mistică sau revelatoare. Invitați: Aura Christi, Maria-Ana Tupan și Alexa Visarion. Evenimentul va fi înregistrat și difuzat la Radio Villalba 107.4 fm (Madrid), în cadrul emisiunii în limba română și se derulează sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane.
Mai multe:
http://www.agentiadecarte.ro/2019/03/lansarea-cartii-ostrovul-invierii-la-galeria-intalnirilor/