Actualități - Evenimente - Știri

Ideea Europeană la Târgul Internațional de Carte de la Beijing -BIBF 2019

Ideea Europeană la Beijing

Prezentă la Târgul Internațional de Carte de la Beijing (BIBF), a cărei țară invitată de onoare a fost România, Editura Ideea Europeană – Fundația Culturală Ideea Europeană, reprezentată de Andrei Potlog, a participat la un maraton de evenimente, cu sprijinul ICR – Institutul Cultural Român. Astfel, au fost încheiate acorduri noi de colaborare cu Foreign Language Teaching And Research Publishing (FLTRP) din Beijing, un acord de traducere și publicare pentru șase titluri noi, și altul cu China Social Sciences Press din Beijing, obiectul acestui act fiind traducerea și publicarea unor importanți scriitori români și, respectiv, chinezi. În colaborare cu Editura Enciclopedică din Beijing, Editura Ideea Europeană a lansat primele trei volume pentru copii din seria Monștrii din Orașul Interzis: Secretul nestematei străvezii, Gara din Grădina Imperială și Băiatul care doarme în patul cu dragoni, cărți elegante, apărute recent, despre care Chang Yi, autoarea seriei de mare succes Monștrii din Orașul Interzis, a vorbit în cadrul unui interviu acordat doamnei Oana Dobrescu – TVR. La sfârșitul lansării am convenit să traducem și să publicam literatură chineză în Romania și literatură română în China.

În parteneriat cu Liaoning Publishing Group din Shenyang, Fundația Culturală Ideea Europeană a organizat lansarea cărții Cireașa din Rodier de Li Er, precum și ceremonia de semnare a acordului de înființare a departamentului de traducere.

Au fost purtate discuții preliminare cu Beijing Times Chinese Press în privința încheierii unui acord având ca obiect traduceri și editarea unor titluri importante românești și chineze.

Shandong Publishing House of Literature and Art din Shandong a oferit Editurii Ideea Europeană două cărți pentru copii.

Ideea Europeană a încheiat un acord de cooperare cu extrem de curajoasa Flower City Publishing House din Guangzhou, care a lansat nouă titluri românești, printre acestea Blaga, Cioran, Eugen Uricaru, Norman Manea ș.a., premiindu-l pe prozatorul Eugen Uricaru în cadrul unei ceremonii pline de fast. Este prima distincție extrem de importantă, revenită unui scriitor român din partea unei prestigioase case editoriale din China.

A fost lansat volumul Fabulă de septembrie de Zhang Wei, apărut la Editura Ideea Europeană.

S-au purtat discuții preliminare referitor la schimbul de autori chinezi și, respectiv, români cu 21st Century Publishing Group, China South Publishing & Media Group și New Buds Publishing House (Tianjin) Limited Company.

Ideea Europeană a fost primită în Asociația Internațională de editori „China-CEEC Publishing Association” și a fost premiată de FLTRP cu o diplomă „Cei mai buni parteneri FLTRP”. La BIBF 2019, împreună cu FLTRP, am lansat ediția română a Micului dicționar chinez, publicat de Editura Ideea Europeană.

În anul aniversării a 70 de ani de diplomație sino-română, pusă în valoare de ICR Beijing, condus de domnul director Constantin Lupeanu, unul dintre cei mai importanți sinologi români, România a strălucit la acest important târg internațional de carte. Ca și alte edituri românești, Ideea europeană a folosit acest prilej pentru a face împreună cu partenerii ei din țara-gazdă diplomație culturală în capitala țării lui Confucius și a atâtor prieteni, care admiră cultura română, vorbind despre ea ca despre o cultură majoră.

Editura Ideea Europeană s-a prezentat la Târgul Internațional de Carte de la Beijing – BIBF 2019 cu următoarele titluri:

Micul dicționar chinezesc – Pang Jiyang, Wu Min
Cireaşa din rodier – Li Er
Fabulă de Septembrie – Zhang Wei

Cărți pentru copii din Seria Monştrii din Oraşul Interzis de Chang Yi:
* Secretul nestematei străvezii – Volumul I
* Gara din Grădina Imperială – Volumul II
* Băiatul care doarme în patul cu dragoni – Volumul III

 

Galeria Foto:

 

Colecţia Civilizaţia chineză e dedicată uneia dintre cele mai vechi, cele mai prestigioase şi cele mai puternice civilizaţii, recunoscute, valorificate şi admirate în lume. În România, admiraţia faţă de cultura fondată de Confucius are origini îndepărtate. Cu gândul la China, Mihai Eminescu susţinea faptul că această ţară este „cea mai instruită ţară de pe pământ”, referindu-se nu o dată, în publicistica sa, precum şi în proză, la cultura şi la filosofia chineză. (Curierul de Iaşi, X, nr. 41, 14 iulie 1877).

Sub egida acestei colecţii vor apărea unele dintre cele mai reprezentative scrieri pentru ţara lui Confucius de ieri, de azi şi dintotdeauna.

Cărțile apărute în colecția Civilizația Chineză sunt disponibile aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *