Actualități - Evenimente - Știri, Proiecte, România Citește

Ideea Europeană · eveniment România citește în era digitală

 

 

 

.

Fundația Culturală
Ideea Europeană

Seria de evenimente

România citește
în era digitală

 

În cadrul sesiunii de selecție „Acces · 2023”, Fundația Culturală Ideea Europeană, reprezentată de Andrei Potlog, a implementat și a organizat o serie de evenimente, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, sub egida proiectului „România citește în era digitală” (prezentări de carte, conferințe, sesiuni de autografe, dialoguri interactive cu publicul, spectacole, expoziții de carte și reviste, organizarea unor concursuri, premierea câștigătorilor ș.a.).

Seria de evenimente, desfășurată în perioada 31 septembrie – 15 octombrie 2023, evenimentele propriu-zise din orașele Galați, București, Slobozia având loc între 3-9 octombrie 2023, a fost prefațată cu ecourile la lansarea unui debut strălucit sub semnul Sfântului Gheorghe, Timpul care se varsă în veșnicie. O scurtă biografie a satului Sfântu Gheorghe de Anca Simitopol, la București, în Grădina de vară a Muzeului Național al Literaturii Române, sub semnul Purtătorului de Biruință Sfântul Gheorghe. Câteva circumstanțe faste au crescut semnificativ atât implementarea activităților proiectului, cât și impactul proiectului sprijinit financiar de Ministerul Culturii. Și anume: aniversarea de 20 de ani de la înființarea Fundației Culturale Ideea Europeană, instituție, entitate juridică care menține în actualitatea culturală centenara Ideea Europeană, la origine: revista de un real prestigiu, înființată la 1919. Prin acest proiect interdisciplinar, au fost atinse obiectivele propuse: stimularea apetitului pentru lectură prin recursul la turnee naționale, lecturi publice, stimularea interesului pentru cartea tipărită și cartea în format eBook ș.a.

Primul eveniment din cadrul proiectului s-a desfășurat marți, în data de 3 octombrie 2023, ora 12.00, în Amfiteatrul Colegiului Național „Costache Negri” din Galați (Str. Brăilei nr. 134, Galați; amfitrion: Corina Emanuela Tudorache), cu participarea bibliotecarilor și a unei părți a conducerii Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” (aflate la această oră în proces de restaurare). Amfiteatrul haritian a fost arhiplin pe parcursul a mai bine de trei ore și jumătate.

Al doilea eveniment a fost organizat în data de 6 octombrie 2023, ora 12.00, la Colegiul Național „Octav Onicescu” din București (Str. Trivale nr. 29, Bucureşti; amfitrion: Marcela Grațianu).

Și al treilea eveniment a avut loc în data de 9 octombrie 2023, ora 13.00, în eleganta Sală Europa a Consiliului Județean Ialomița, amfitrion fiind Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” din Slobozia, reprezentată prin doamna Elena Balog, director al acestei instituții naționale.

La fiecare eveniment, printre numeroșii invitați, Dana Oprica, Florin Zamfirescu și Aura Christi au vorbit aplicat și inspirat despre România citește și era digitală, despre inteligența artificială și Țara noastră azi, despre magie, actorie versus arta de a citi, despre scris și arta de a fi tu însuți. Despre Premiul Nobel pentru literatură și valorile românești reale. Despre poezie și austeritate. Despre relația maestru-ucenic și modelele reale. Despre Contemporanul. Ideea Europeană, care apare sub egida Academiei Române. Despre nevoia de frumusețe, despre turnee și nevoia de a cunoaște scriitori vii, cum se exprimase, la un moment dat, un elev. Despre citit ca terapie. Despre magia artelor și catharsis-ul provocat de arta de vârf. La un moment dat, cineva, în amfiteatrul arhiplin al Colegiului Național „Costache Negru”, a pronunțat cuvântul miracol. Întrebările au curs avalanșă, reactivând atmosfera dintotdeauna dominantă la evenimentele organizate în biblioteci, amfiteatre ș.a. de Fundația Culturală Ideea Europeană.

Au fost organizate, la fiecare eveniment, expoziții de carte, reviste și albume ș.a. La fiecare întâlnire cu lectorii au fost prezentate cărți, conform listei incluse în proiect: Florin Zamfirescu, Actorie sau magie; Ioan-Aurel Pop, Istoria României moderne; Adrian Dinu Rachieru, Voci din exil; Mircea Platon, Treptele umbrei; Nicolae Breban, Bunavestire; Ionel Necula, Filosofia identității românești; Luiza Barcan, Răsărit · Ανατολή; Silvana Bolocan, Livada Regelui; Eugen Uricaru, Viața unui fluture; Carmelia Leonte, Ani de piatră; Dumitru Radu Popescu, O sută și una de poezii; Liliana Danciu, Romanul din roman; Alexa Visarion, Cealaltă scenă; Constantina Raveca Buleu, Splendor singularis; Maria Zambrano, Filosofie și poezie; Ștefan Borbély, Modus operandi; Theodor Codreanu, Europa în care putem crede; Mircea Braga, Ultima frontieră; Mircea Gheorghe, Bucuriile și capcanele lecturii; Răzvan Theodorescu, Cele două Europe ș.a.

Vedetele întâlnirilor cu lectorii au fost, înaintea tuturor, lectorii înșiși, cărțile și scriitorii. Invitații au ținut conferințe, lecturi publice, au răspuns la cascadele de întrebări, au acordat autografe, au purtat discuții cu elevii, profesorii, bibliotecarii. Au avut loc dialoguri interactive cu publicul entuziasmat de spectacolul ce avea loc în fața și cu participarea lor. La fiecare eveniment au fost făcute consistente donații de carte. S-au organizat concursuri și au fost oferite premii.

Implementarea activităților și, respectiv, oglindirea/ impactul proiectului s-au derulat la cel mai înalt nivel, inclusiv pe rețelele de facebook, pe site-urile instituțiilor implicate, având un larg ecou în rândurile publicului cititor. Știri, fotografii, înregistrări și filmări video, reels, anunțuri, reportaje foto și, respectiv, ecouri au fost publicate pe paginile de facebook ale următoarelor instituții: Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, Colegiul Național „Costache Negri”, Liceul teoretic „Octav Onicescu”, Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu”, Ideea Europeană, Contemporanul, Aura Christi, www.ideeaeuropeană.ro, www.contemporanul.ro ș.a.

De asemeni, anunțurile și, respectiv, grupaje de texte, reportaje foto ș.a., referitoare la evenimentele incluse în acest proiect au fost găzduite în paginile revistei „Contemporanul. Ideea Europeană” nr. 10 și nr. 11/ 2023.

Grupaj realizat de Andrei Potlog

La evenimentele organizate sub egida
România Citește în era digitală,
a fost prezentată
Librăria Digitală eBookuri.ro – Citești oriunde!

Lecturi publice, recitaluri, spectacole, prezentări de carte, discuții interactive cu publicul

Organizator: Fundația Culturală Ideea Europeană

Parteneri: Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița, Biblioteca Județeană „V.A. Urechea” Galați, Colegiul Național „Octav Onicescu” București, Revista Contemporanul

Parteneri media: Muzeul Național al Literaturii Române, Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România, Agenția de carte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.