Actualități - Evenimente - Știri, Noutăți editoriale - Despre cărți

Lansare de carte „Securitatea cibernetică şi drepturile cetăţenilor în mediul virtual european” de Alexandru ION la Gaudeamus

 

Editura Ideea Europeană

vă invită la lansarea-eveniment

Securitatea cibernetică
şi drepturile cetăţenilor în mediul virtual european
de
Alexandru ION

Amfitrion: Aura Christi

Invitaţi speciali: Profesor Dr. Mihai Milca, Profesor Univ. Dr. Irina Moroianu-Zlătescu, Profesor Univ. Dr. Ioan Stanomir, Lector Univ. Dr. Tiberiu Tănase.

Lansarea va avea loc joi, 23 noiembrie 2023, ora 18.30,
la Târgul Internațional de Carte „Gaudeamus”, Stand 104, Nivelul 3.20,
Pavilionul Central Romexpo,
Bulevardul Mărăști nr. 65-67 – Romexpo, București.

Carte disponibilă acum în librării
în format tipărit și eBook
www.ideeaeuropeana.ro
www.ebookuri.ro

 

Securitatea cibernetică
şi drepturile cetăţenilor în mediul virtual european
de
Alexandru ION

Problema pe care a cauzat-o fenomenul de colectare a datelor nediscriminatoriu este că a trezit o reacţie la nivel internațional. Treptat, a crescut interesul publicul pentru îmbunătățirea intimității digitale, despre care discutăm tot mai frecvent în ultima perioadă. Prima soluţie a persoanelor preocupate de protejarea datelor digitale a fost să suspende folosirea serviciului oferit de o companie ce nu garantează protecția lor.
Ce facem în momentul în care nu avem alternative pentru serviciul utilizat?
Răspunsul ne este oferit de politicile publice capabile să asigure cetăţenii în lipsa unor alternative de selecţie, prin care serviciul disponibil le poate facilita protecției datelor. În realitate situația este puțin diferită, iar acolo unde există un monopol asupra serviciului, profiturile companiei vor avea prioritate în faţa clienților.
Atunci când discutăm despre spaţiul digital depinde de domeniul în care ne confruntăm cu colectarea datelor. Astfel, un individ se va considera mult mai afectat de accesul neautorizat asupra informaţiilor sale medicale sau educaţionale spre deosebire de cele social-media. Distincţia domeniului determină importanța informaţiilor personale identificabile pentru un individ, în schimb scopul final al legislaţiei este de a proteja fără discriminare. Acesta este un scenariu ideal pentru intimitatea datelor digitale, în realitate, chiar în sistemul legal european există distincţia dintre datele personale identificabile şi cele secundare. Cartea studiază modul în care funcţionează protecţia datelor în spaţiul digital european, dar şi testează diferite metode pentru imbunătăţirea anonimatului pe internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.