Actualități - Evenimente - Știri, Noutăți editoriale - Despre cărți

O lansare-eveniment: Sub semnul Sfântului Gheorghe

O lansare-eveniment

Sub semnul Sfântului Gheorghe

 Fundația Culturală Ideea Europeană – în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române – are bucuria și onoarea de a Vă invita la lansarea volumului-eveniment „Timpul care se varsă în veşnicieScurtă biografie a satului Sfântu Gheorghe”, apărut la Editura Ideea Europeană, în Colecția Istoria mentalităţilor, și semnat de unul dintre scriitorii postdecembriști străluciți: Anca Simitopol. Născută în data de 22 octombrie 1981 la Tulcea, Anca Simitopol este doctor în Științe Politice (2012) al Universității din Ottawa, Canada.

„Timpul care se varsă în veșnicie este deopotrivă o istorie personală, multigenerațională, și o monografie a satului Sfântu Gheorghe. Aflată la gurile Dunării, această comunitate este definită de stepă, ape și cer. Istoria ei începe să se desfășoare din secolul al XIX-lea și țesătura sa este alcătuită din viețile ucrainenilor, ale cazacilor, ale grecilor și ale românilor, sau, în mare, din viețile pescarilor și ale negustorilor. Înaintând în secolul al XX-lea, țesătura devine tot mai uniformă și se subțiază. Sfântu Gheorghe a fost dintotdeauna o localitate mică și izolată, dându-ți senzația de capăt al lumii și al timpului. Dacă însă este privită și ascultată cu atenție, istoria comunității se dovedește a fi vibrantă, conectată la marile evenimente mondiale. URSS, Franța, Algeria sunt legate într-un fel sau altul, aici, de Sfântu Gheorghe. Această microistorie este scrisă dintr-un atașament față de trecutul viu, fără de care viitorul e vid. Viitorul nu există, el e creat de trecut și de prezent. La fel ca în Împărăția Cerurilor, în viitor nimeni nu se duce singur, cu mâinile goale, ci cu trecuturile de care aparține și cu percepțiile proprii despre acestea.”

Invitați: Ionuț Butoi, Vasile Ernu, Anca Simitopol și Arthur Suciu

Amfitrioni: Aura Christi

Lansarea-eveniment va avea loc în Grădina de vară a Muzeului Național al Literaturii Române din str. Nicolae Crețulescu nr. 8, București, în data de 28 septembrie 2023, la ora 18.00.

Lansarea acestui volum-eveniment se înscrie în seria de evenimente prin care sărbătorim aniversarea de 20 de ani de când a luat ființă, juridic vorbind, Fundația Culturală Ideea Europeană. Ideea Europeană este, la origine, după cum se știe, revista înființată de Constantin Rădulescu Motru la 1919. În aprilie 1990, romancierul Nicolae Breban a adăugat acest titlu brandului național Contemporanul.

Anca Simitopol a publicat studii de istoria ideilor în reviste de specialitate și în reviste culturale din țară și a tradus numeroase cărți din domeniul istoriei, al științelor politice și al filosofiei pentru editurile Litera, Tact și Alexandria. Biografia satului Sfântu Gheorghe este debutul editorial al autoarei.

Vă așteptăm cu drag!

Comunicat realizat de Adrian Preda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.