Actualități - Evenimente - Știri

Vă invităm la lansare-eveniment Arcanele Strigoniei de Mihai Șurubaru

 

Editura Ideea Europeană 
Revista Contemporanul
în parteneriat cu Librăria „Mihai Eminescu”

Vă invită la lansare-eveniment

Arcanele Strigoniei de Mihai Șurubaru

Amfitrion: Aura Christi
Invitaţi: Titus Vâjeu și Liliana Popa

Evenimentul va avea loc:
Joi, 30 ianuarie, ora 17.00
Librăria „Mihai Eminescu” din București
Bdul Regina Elisabeta nr. 16

 

Arcanele Strigoniei de Mihai Șurubaru

Dacă plouă și ai umbrelă cu buton, când o deschizi brusc te poți trezi pe alte tărâmuri. Așa m-am trezit eu cu umbrela, cam ca Mary Poppins, tocmai la Stonehenge! E bine să acordați o mult mai mare atenție obiectelor. Fiți prudenți, pentru că sunt răzbunătoare. Când auziți că i-a căzut cuiva în cap un ghiveci cu flori, să știți că pot fi multe interpretări, ce țin de lumea simbolurilor. Dacă ghiveciul are flori, poate fi un semn bun, depinde însă chiar și de culoarea florilor. Dacă florile sunt albe, e semn de pace și liniște, dacă sunt roșii, înseamnă sânge și te poți aștepta la o dramă. Dacă sunt violet, înseamnă că ai halucinații. Dar dacă florile sunt veștejite, du-te repede acasă, încuie ușa și telefonează de urgență unui medic cardiolog.

Obiectele își pot bate joc de tine, după ce ți-au studiat slăbiciunile. Ele pot comunica între ele cu ajutorul oglinzilor sau cu reflexiile din geamuri. Întrebați, vă rog, o croitoreasă unde i-a dispărut pernuța cu ace sau foarfecele și de unde reapar în aceeași zi și în același loc! Un scriitor îți poate povesti cum i-a dispărut pixul dintre degete sau cum i-au dispărut litere de la mașina de scris, sau pagini întregi din noul roman!

Am citit că un instalator și-a surprins geanta cu scule traversând o autostradă! Un șifoner a profitat că stăpânii sunt plecați în stațiune la odihnă și a fugit de acasă! A traversat DN1 și, din neatenție sau necunoaștere, a intrat în coliziune cu un TIR turcesc încărcat cu oi. Tirul s-a răsturnat, iar oile au fugit în pădure și s-au sălbăticit – atacau căprioare și chiar mistreți! Șifonerul, ușor avariat, a fugit de la locul faptei! Poliția a organizat potere de scotocitori cu câini dresați și speră ca în scurt timp, cu ajutorul populației, șifonierul să fie localizat și imobilizat.

Și, uite așa, în timp ce experiența în ale scrisului se limita la scenarii pentru propriile-mi ipotetice filme și la eseuri în reviste și ziare, când m-am apucat să desenez personaje pentru noul film, ce nu va fi produs niciodată, pixul, cu de la sine putere, în loc să deseneze, s-a apucat să scrie poveștile pe care le citiți acum! Eu nu am făcut decât să mă supun voinței lui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *