„Volumul de față este rezultatul unei cercetări efectuate de cele cinci autoare în perioada 2012-2018 la Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”. Majoritatea textelor pe care le conține au fost publicate, într-o primă formă, în revistele Studii și cercetări lingvistice, Limba română, Dacoromania, Limbă și literatură, precum și în diferite volume omagiale sau comemorative apărute a editurii din București și din țară.
În această cercetare, prin lexic gastronomic sau lexic culinar înțelegem vocabularul legat de pregătirea mâncării – al rețetelor culinare, în primul rând –, vocabular care include, desigur, și denumiri ale felurilor de mâncare, dar nu se limitează nicidecum la ele. Pentru simplificarea demonstrației, nu distingem aici între lexicul sau vocabularul gastronomic și cel culinar, cu toate că cel dintâi implică un plus de rafinament în raport cu cel de al doilea, mai apropiat de un ipotetic grad zero. Excludem din lexicul gastronomic denumirile instrumentelor folosite în pregătirea mâncării. Excludem și orice termeni care țin de oenologie.
Studiul de față a luat în considerare numai acele cărți de bucate care au fost editate și tipărite, indiferent cât de târziu de la momentul – uneori incert – al redactării sau compilării lor, excluzând orice caiete de rețete rămase încă în manuscris”.
„Limbajul gastronomic românesc, studiat aici prin texte apărute pe parcursul a trei secole, este un subcod al limbii literare. Dacă majoritatea sensurilor cuvintelor sunt identice cu cele din limbajul obișnuit, există totuși o serie de sensuri speciale, tipice limbajului gastronomic, chiar dacă unele dintre ele se pot regăsi și în alte stiluri funcționale. Există, de asemenea, mai ales în ultimele decenii, o multitudine de termeni gastronomici specializați. Cercetarea noastră a luat în considerare atât cuvinte, sintagme și expresii care aparțin lexicului gastronomic propriu-zis (cât cuprinde, un vârf de cuțit de etc., xenisme, calcuri din alte limbi, împrumuturi de nume de ingrediente și mâncăruri), cât și cuvinte din limbajul comun, cu forme și/sau sensuri „inedite” în discursul gastronomic”.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.