Prin Bucuriile și capcanele lecturii, autorul romanului Clepsidra (EuroPress, 2010) și al savuroaselor povestiri din Partida de canasta (Polirom, 2005) și O adevărată familie (Adenium, 2013) ne invită, de astă dată, la o incursiune în lumea vastă și pasionantă a cărților.
Cititorul este ghidat să descopere frumuseți, idei, concepte, armonii, reflecții, paradoxuri, uneori mai puțin cunoscute, care fac parte din marele parcurs al culturii scrise și al istoriei lecturii. El se va intersecta în drumul său cu autori iluștri din trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat, surse de o inestimabilă valoare pentru toți cei care sunt interesați să adauge vieții lor și o dimensiune spirituală. Socrate, Platon, Saint-Augustin, Roland Barthes, Heinrich Mann, Michel de Montaigne, Karl Popper, Jean-Jacques Rousseau, Gustave Flaubert, Stendhal, Marcel Proust, Ferdinand de Saussure, Paul Valéry, Jorge Luis Borges, Umberto Eco, Milan Kundera, Alberto Manguel sunt doar câțiva dintre acești autori în contact cu care spiritul nostru devine mai nobil, mai subtil și mai înțelept. La sfârșitul călătoriei, cititorul va ajunge mai bogat sufletește decât era la începutul ei și, cu siguranță, mai receptiv față de cărțile frumoase și inteligente din jurul lui.
Bucuriile și capcanele lecturii este o carte atrăgătoare, scrisă cu căldură de un scriitor – cititor care iubește deopotrivă și scriitorii, și cititorii.
EuroPress Group –
Un GPS literar de Emil BELU
Cartea lui Mircea Gheorghe, Bucuriile și capcanele lecturii, Editura Ideea Europeană, 2020, este un instrument de lucru binevenit. Scrierea mi se pare o utilă introducere în necesarul proces de orientare a cititorului în arta lecturii. Nu e vorba de ruperea legăturilor cu trecutul, de părăsirea „galaxiei Gutenberg”, ci de o abordare conformă cu noile tehnologii informatice, o armonizare cu multiplele suporturi de stocare oferite de „galaxia Bill Gates”. În contextul actual, al exploziei Internetului, al unei sufocante oferte mass-media, „rătăcirea” cititorului – căci despre el e vorba – în acest labirint modern este inevitabilă. Inițierea devine o etapă necesară pentru cei dornici de priponul la „ieslea” literaturii.
Continuare: https://www.dilemaveche.ro/sectiune/pe-ce-lume-traim/articol/un-gps-literar
Liviu Antonesei –
Liviu Antonesei, O carte de învățătură. În Curentul, 1 aprilie 2021
Odată acomodat cu noua manieră de lectură, mi-am spus că, la prietenie, se răspunde tot cu prietenie, așa că prima carte citită a fost “Bucuriile și capcanele lecturii” (Ideea Europeană, 2020), da, o carte de Mircea Gheorghe, pe care o aveam în format pdf de cîteva luni. Pe vremea aceea însă, pentru că altele erau condițiile oculare, mă gîndeam să-mi procur un exemplar pe hîrtie. Bun, am citit-o acum electronic și n-am simțit nici o pierdere! De altfel, ca și autorul acestei admirabile cărți, și eu cred că suportul pe care este așezată o carte este indiferent; tot carte este și săpată în piatră, scrijelită pe plăcuțe de argilă arsă, desenată pe piei de animale, pe papirus, tipărită pe hîrtie sau cu pixeli în spațiul virtual. În fapt, cartea de hîrtie e recentă și acoperă o foarte mică parte din istoria universală a cărților.
https://curentul.net/2021/04/01/o-carte-de-invatatura/
Florin Oncescu –
Florin Oncescu: O călătorie în lumea cărților cu Mircea Gheorghe.
Pagini românești, februafrie 2021
Cândva, citeam multe cărți. Acum, încep să citesc una cam o dată pe lună și, de obicei, o abandonez înainte de jumătate. Dacă o duc până la capăt, lectura ei îmi ia vreo două luni. Îmi place în continuare să frecventez librăriile. Uneori, cu o carte în mână, îi verific prețul pe Amazon și o comand pe loc de la ei. Cumpăr în continuare semnificativ mai mult decât apuc să citesc, dar am devenit mult mai sensibil la acumularea de cărți. Din când în când, vând cărți citite și cărți necitite, cam douăzeci la prețul uneia noi. O dată mi s-a întâmplat să-mi dau seama că tocmai cumpărasem o carte pe care o vândusem cândva.
https://paginiromanesti.ca/2021/01/02/calatorie-lumea-cartilor-mircea-gheorghe/
Florina Turuga –
Florina Turuga: O călătorie în lumea cărtilor, Mircea Gheorghe.
Am citit cartea „Bucuriile și capcanele lecturii – O călătorie în lumea cărților” pentru că inițial m-a atras titlul. Mi-a dat impresia, fără măcar să știu ceva despre carte, că va fi genul acela de operă în care voi găsi răspunsuri la multe dintre întrebările mele legate de pasiunea pentru scris. Chiar mă bucur nespus că scriitorul Mircea Gheorghe, autorul cărții, a avut o așa idee genială.
Înainte de a povesti mai multe despre operă, o să vă spun câteva lucruri despre domnia sa. Astfel, domnul Mircea Gheorghe este scriitor, jurnalist și traducător, autor al mai multor cărți. A absolvit Facultatea de limba şi literatura română din Bucureşti în anul 1966, dar şi un masterat în Biblioteconomie şi Ştiinţele Informaţiei, la Université de Montréal în 1995. Din 1990 locuiește în Canada.
https://florina.turuga.eu/bucuriile-si-capcanele-lecturii-o-calatorie-in-lumea-cartilor-mircea-gheorghe/