Vinificația este domeniul în care s-a inițiat pentru prima dată un studiu microbiologic sistematic, în principal al fenomenului fermentației, proces care, în prezent, este aprofundat până la ultimele consecințe. Inițiatorul a fost Louis Pasteur (Études sur le vin, 1866), într-o vreme în care chiar domeniul medical, incomparabil mai apropiat de om, era încă tărâmul controverselor, mai mult, al contestării existenței și activității acelor „animaluncule”; sir Joseph Lister abia încerca, în 1867, asepsia operatorie.
A aduce ceva nou, la nivelul unei lucrări de sinteză, după un secol și jumătate de studii și mai ales de diseminare a rezultatelor în acest domeniu, ar fi, după părerea noastră, o întreprindere prea hazardată. Există o literatură de specialitate îndestul de larg reprezentată, aproape exhaustivă, mai ales că sistemul strugure-microorganism-viu a fost și rămâne unul strict urmărit, nu doar la nivel tehnologic cât mai ales la cel al artei de care nici o tehnologe vinicolă care se respectă nu îndrăznește să se îndepărteze, astfel încât cunoașterea domeniului pare a fi mai degrabă „înghețată” pentru totdeauna.
Autorii propun, în acest context, poate un artificiu, oricum un alt mod de abordare a acestui domeniu, aproape „sacrosanct”, al cunoașterii umane. În consecință, lucrarea de față este larg ancorată în domeniile conexe cele mai semnificative cum sunt biofizica, biochimia, genetica… reunite sub conceptul mai larg al biologiei celulare, dar și toxonomia. Aceasta nu ar reprezenta doar elementul de noutate obligatoriu oricărei lucrări, unul manifestat de această dată la nivelul conceptual, al structurării ei, cât mai ales o lărgire a bazei teoretice menită să se constituie într-un avantaj pentru înțelegerea și fundamentarea domeniului strict și arhicunoscut, clasic chiar, al microbiologiei vinicole, domeniu care, n-ar fi avut nevoie de încă o lucrare conformă cu consacratul calapod. În atari circumstanțe, cartea se străduiește să condenseze acel corpus de informație complementară pe care autorii au considerat-o ca fiind de utilitate pentru aspectele de ordin microbiologic ale vinificației.
Iași, 21 decembrie 2011.
Toate comenzile sunt procesate rapid și, prin confirmarea lor telefonică promptă și prietenoasă, ne asigurăm că adresa dvs. este corectă și completă, pentru a preveni orice întârzieri în livrare. Comenzile sunt expediate cel târziu a doua zi din depozitul librăriei noastre, urmând să vă ajungă în cel mai scurt timp - în funcție de modalitatea de transport aleasă, în următoarea zi lucrătoare prin curier sau în 3-4 zile prin poștă.
Produsele digitale (eBooks) sunt expediate prin intermediul poștei electronice a cumpărătorului, imediat după confirmarea plății (nu se percepe niciun tarif de expediere).
Recenzii
Nu există recenzii până acum.