Prințesa Diana. Aparatele de fotografiat înșfacă rămășițele automobilului scofâlcit. Cineva fotografiază o băltoacă de sânge. Altcineva are inspirația să surprindă o mână însângerată. A cui, nu mai are importanță. Iar mâine imaginea ei în acest cadru va fi înfățișată aproape ca mâna destinului, care „a întrerupt viața celei mai frumoase și pline de mister prințese.”
Gianni Versace. O casă orbitor de albă în Miami Beach, pe trepte se ridică un om bronzat, bine făcut, îmbrăcat într-un rând de haine scumpe, de culoare deschisă. Un tânăr se repede spre el și-l împușcă din față. Și din nou luminile reflectoarelor, fotografii, reportaje și bine-cunoscuta mână a destinului, care „a întrerupt strălucitoarea viață a amatorului de pornografii, țigări de foi și bărbați”. Au mai fost John Kennedy, starul de cinema Marilyn Monroe, frumosul și nepăsătorul Elvis Presley, reținutul și enigmaticul John Lennon și arhiducele Franz Ferdinand.
Ce-i unește pe toți acești oameni? Ei s-au dovedit de prisos în jocul misterios al nu se știe cui. Al cui oare? De ce să faci o icoană dintr-un om ale cărui viață și activitate au fost forța motrice a politicii, filmului, muzicii, ba chiar și a istoriei?
Aceste omoruri misterioase îşi cunosc de mult dezlegările. Dezlegări legate între ele printr‑o mişcare tactică comună sau, mai familiar, printr‑un „gambit”. Ce‑i drept, toate motivele şi adevăratele cauze ale crimelor au fost ţinute în mare taină.
De cine? Şi pentru ce?
De ce să faci o icoană dintr‑un om ale cărui viaţă şi activitate au fost forţa motrice a politicii, filmului, muzicii, ba chiar şi a istoriei?
Dar toate astea nu sunt decât o perdea convenabilă, în dosul căreia se ascunde un grup puternic, care manipulează conştiinţele umane, autorităţile, statele şi îşi creează, mulţumită încrederii noastre, lumea lor – atotputernică, peste măsură de cinică, o lume în care totul este permis.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.