Pandemia de coronavirus SARS-CoV-2, declanşată în primele luni ale anului 2020, a generat o criză fără precedent ca magnitudine a impactului social, economic, financiar şi sanitar în timp de pace, extinsă prin contagiune rapidă la nivel global, producând daune majore cu efecte în lanţ. În circumstanţele dificultăţilor de stabilire a patologiei Covid-19 şi ale insuficienţei de dovezi ştiinţifice clare şi puternice în combaterea sa, persistă incertitudini atât în privinţa soluţiilor de diagnostic şi tratament terapeutic specific, cât şi a descoperirii unui vaccin eficient şi accesibil, care să pună capăt acestui flagel mondial.
Este ştiut deja faptul că, la nivel global, ansamblul de măsuri economice, fiscal-bugetare, monetare, sociale şi de asigurare a lichidităţii adoptate de statele lumii pentru contracararea efectelor pandemiei are un cost extrem de ridicat, doar cel de natură fiscală (sprijin bugetar direct, împrumuturi publice şi garanţii, injecţii de capital, alte operaţiuni cvasifiscale) fiind estimat la circa 9 000 mld. dolari .
Provocările uriaşe ale pandemiei ne determină să conştientizăm că schimbările, oricât de radicale, precum şi direcţiile de evoluţie post-Covid-19, trebuie ţinute sub control, ceea ce necesită o alchimie modernă a suitei de transformări complexe, dincolo de frontierele actuale ale cunoaşterii.
Academia Română este şi va rămâne o platformă de comunicare, schimb de idei şi dezbateri, care să reunească forţele sale cu cele ale instituţiilor de stat şi ale societăţii civile, cu implicarea tuturor exponenţilor ştiinţei şi practicii din ţara noastră, potenţând dialogul pentru identificarea celor mai adecvate soluţii de ieşire din criză şi de înscriere a României pe o traiectorie a dezvoltării durabile, alături de partenerii noştri europeni.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.