Vă invităm să susțineți proiectele noastre de anvergură națională prin sponsorizări, donații, redicționări din impozitul pe venit sau profit și prin cumpărături de carte pe site-ul nostru.

Puteți face o donație direct de pe site-ul nostru în oricare din cele două moduri disponibile:
• prin PayPal, folosind formularul de mai jos;
• prin oricare din metodele de plată preferate (cu cardul online, prin ordin de plată sau chiar în numerar), comandând minim o carte de pe site-ul nostru și folosind opțiunea de Donație existentă în coșul de cumpărături.

Dacă doriți să faceți o donație prin PayPal, completați suma dorită în formularul de mai jos și dați click pe butonul „Donează”.

Cum să susții proiectele noastre:

1. Invităm companiile să sponsorizeze proiectele noastre!
• Puteți descărca contract de sponsorizare (aici)

2. Redirectionează 2% din impozitul pe venit către Fundația Culturală Ideea Europeană și poți susține proiectele noastre:
Cum redirecţionezi 2% din impozitul pe venit?
•  Completează Declarația 230 (dacă în anul precedent ai avut venituri numai din salarii) sau Declarația unică (dacă în anul precedent ai realizat şi alte venituri – din salarii sau activităţi independente sau numai din activităţi independente).
•  Până pe data 25 MAI anului în curs depune formularul la administrația financiară de domiciliu, direct sau prin poștă română cu confirmare de primire. Verifică adresa poștală.

Poți să descarci declarația completată cu datele Fundației Culturale Ideea Europeană aici:
Declarația 230 (click și descarcă)
Declarația 200 (click și descarcă)

Precizări:
•  Această sumă nu reprezintă o sponsorizare sau donaţie privată şi nu te costă nimic. În cazul în care nu redirecţionezi aceşti 2%, banii rămân statului.
Adresele Administrațiilor respective se pot verifica pe site-ul ANAF.
• Dacă dorești să sprijini și mai mult, poți să strângi formulare de la colegii de serviciu, prieteni, familie etc. şi să ne anunţi.
•  Sumele individuale nu sunt mari, însă cumulate pot însemna foarte mult pentru susținerea proiectelor noastre.

Completaţi în cadrul rubricii „Susţinerea unei entităţi nonprofit/unităţi de cult” următoarele date:

Fundația Culturală Ideea Europeană
Cod fiscal: 15911590
Cont Lei: RO87 RNCB 0072 0496 7695 0001
BCR Filiala Sector 1 București

Contactează-ne oricând ai nevoie de o informație la adresa de e-mail și telefonul de mai jos.

Vă mulțumim!

Pentru sugestii, propuneri și observații, vă rugăm să ne contactați:
Tel: +4 021 – 310 66 18
email: [email protected]

 

Fundația Culturală Ideea Europeană susține și promovează următoarele proiecte:

România și civilizația românească în Israel
„Anul cărții în Limba Română în Israel”

Fundația Culturală Ideea Europeană, în parteneriat cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română (ASILR) – sub egida Academiei Române – a organizat o serie de evenimente cu genericul „România și civilizația românească în Israel” între 19 și 25 octombrie 2022 în Țara Sfântă. În anul 2022, declarat de ASILR „Anul cărții în Limba Română în Israel”, acest proiect de anvergură, cu o hartă bogată de evenimente (Tel Aviv, Ierusalim și Haifa), își propune să promoveze civilizația românească, identitatea națională (cu multiplele-i dimensiuni, între care cea națională, culturală, religioasă ș.a.) în Israel și să întărească legăturile comunității din diaspora cu România. Poate că împrejurările socio-culturale nu ne sunt neapărat favorabile, însă tocmai această situație ne obligă să ne îndreptăm atenția spre civilizația românească și spre raporturile acesteia cu lumea în acest an aniversar, în care sărbătorim Centenarul Încoronării reginei Maria și a regelui Ferdinand I Întregitorul (1922-2022) – ceremonie cu ecouri frumoase pe tot mapamondul, prin care acum un veac se desăvârșea și era recunoscută în plan internațional Marea Unire de la 1918. Cu acest prilej, în Țara Canaan a fost lansată ediția specială a revistei Contemporanul. Ideea Europeană nr. 10/ 2022 (partener media în acest proiect important), care apare sub egida Academiei Române, și conține un supliment dedicat Reginei Maria a României. De asemeni, în cadrul acestui proiect a avut loc avanpremiera ediției speciale a revistei Contemporanul. Ideea Europeană nr. 11/ 2022, dedicat Centenarului Încoronării. Ambele ediții speciale apar sub Înaltul Patronaj al Familiei Regale a României și au devenit deja, cum ni s-a comunicat, ediții rare, ediții de colecție. Ne bucurăm că aceste ediții speciale au avut și au, în continuare, succes. Surprizele s-au așezat frumos în pagina realității, frumos și emoționant, inclusiv la sediul Primăriei Ierusalimului, venind dinspre rabinul av. Josef A. Wasserman, rabin-şef al Regiunii Ierusalim, și domnul viceprimar al Ierusalimului – Israel Kelerman. Apoi, la Reprezentanța Patriarhiei Române în Țara Sfântă – dinspre părintele arhimandrit Teofil Atănăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, într-un moment unic: pentru prima dată un ierarh român a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Învierii.

Printre personalitățile-pivot, care ne-au fost alături în acest demers, se află Jean-Jacques Askenasy, membru de onoare al Academiei Române, poetul și traducătorul Menachem Falek, scriitoarea israeliană Vigda Erna Kretzer, jurnalistul Dragoș Nelersa, președinte al Asociației Scriitorilor Israelieni de Limba Română din Israel, rabinul av. Josef A. Wasserman, rabin-şef al Regiunii Ierusalim, părintele arhimandrit Teofil Atănăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor,  Ada Shaulov-Enghelberg, Haim Rotter ș.a. (Israel), Ștefan Borbély, Dana Oprica, Constantina Raveca Buleu, Aura Christi ș.a. (România). Pretutindeni am fost însoțiți de doamna lector prof. dr. Carmen Dimitriu, care predă limba și literatura română la cea mai mare instituție de învățământ superior din Israel – Universitatea din Tel Aviv. Ca un înger însoțitor ubicuu, ne-a vegheat, ne-a sprijinit, ne-a ocrtotit și a intervenit când se cuvenea, mereu prompt și diplomat, scriitorul Dragoș Nelersa.

Una dintre surprize ne-a făcut-o, la elegantul sediu al Primăriei Ierusalimului, domnul Israel Kelerman, viceprimarul Ierusalimului, care, deși e în toi campania electorală, s-a smuls, la propriu, de la o ședință, pentru a se ține de cuvânt și a fi împreună cu noi. Instantaneele fotografice făcute cu echipa noastră de proiect (organizată, detaliu important, impecabil de Andrei Potlog, director al Fundației Culturale Ideea Europeană, și Adrian Preda, director de imagine) vorbesc cu asupra de măsură despre multe… după ce Aura Christi a vorbit îndelung cu rabinul Josef A. Wasserman despre armonie, fericire și Legea Iubirii. E început de an în Țara Sfântă și rabinul Josef A. Wasserman a profitat de aceasta și ne-a binecuvântat pe toți membrii grupului Ideea Europeană și ai „tribului Conte”, urându-ne bun venit în Ierusalim – Casa lui Dumnezeu! Binecuvântări de bun augur se revarsă asupra noastră și la Biserica Orotodoxă Română dinspre părintele arhimandrit Teofil Atănăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care ne-au primit regal și ne-au îndemnat să fim senini și luminoși. E un moment extrem de important: pentru prima dată un ierarh român a slujit Sfânta Liturghie în Biserica Învierii. Și, firesc, seninătatea, intensitatea și frumusețea caracteristice unui eveniment de o asemenea importanță ni se transmit, urcându-ne în spirit.

Au fost prezentate, puse în dezbatere, o serie de cărți apărute recent la Editura Ideea Europeană, între care: Luiza Barcan, Răsărit · Ανατολή; Constantina Raveca Buleu, Splendor singularis; Maria Zambrano, Filosofie și poezie; Ștefan Borbély, Modus operandi; acad. Ioan-Aurel Pop, Istoria României moderne;  Florin Zamfirescu, Actorie sau magie; Adrian Dinu Rachieru, Voci din exil; acad. Nicolae Breban, Bunavestire; Eugen Uricaru, Viața unui fluture; Mircea Platon, Treptele umbrei; Alexa Visarion, Cealaltă scenă; Theodor Codreanu, Europa în care putem crede; Mircea Braga, Ultima frontieră; acad. Răzvan Theodorescu, Cele două Europe, Aura Christi, Psalmi, Veșnica întoarcere ș.a. Seria de evenimente (conferințe, lansări și expoziție de carte, lectură publică, Gala Premiilor „Contemporanul” și Fundația Culturală Ideea Europeană ș.a.) a avut loc între 19 și 25 octombrie 2022, la Casa Scriitorilor Israeliți, la Primăria din Ierusalim, la Biserica Ortodoxă Română din Ierusalim – Reprezentanța Patriarhiei Române la Sfintele Locuri și la Biblioteca de carte românească de la Haifa, unde am fost primiți de doamna director Erna Kretzer, președinte al HOR Haifa. Fundația Culturală Ideea Europeană a făcut o donație de carte Bibliotecii de Carte Românească de la Haifa și Asociației Scriitorilor Israelieni de Limba Română din Tel Aviv.

Invitați de marcă au vorbit despre aspecte vitale ale promovării României și a civilizației românești în Israel. Despre valorile de vârf naționale românești, promovate exemplar de Academia Română și despre accentul pus de acest prestigios for pe conservarea, păstrarea și promovarea identității românești în țară și în lume. În acest context, au fost prezentate câteva cărți-eveniment: romanul Bunavestire – capodopera prin care s-a revoluționat proza românească de după cel De-al Doilea Război Mondial – semnată de Nicolae Breban, apărută în ediție definitivă la Editura Ideea Europeană și tradusă în mai multe limbi europene, inclusiv în franceză, la prestigioasa Editură Flammarion; volumul de excepție semnat de marele istoric Ioan-Aurel Pop, Istoria României moderne, și publicat relativ recent și în versiune chineză, prezentat printr-o conferință susținută on line la Târgul Internațional de Carte de la Beijing, care a avut loc în ultima decadă a lunii noiembrie; „o carte a cărților” a marelui erudit Răzvan Theodorescu, Cele două Europe, care urmează să apară și în versiune chineză, prezentată în avanpremieră, tot on line, la Târgul Internațional de Carte de la Beijing; cartea-eveniment a Luizei Barcan – Răsărit – unde un loc important îi revine identității culturale, lingvistice și religioase din România și Israel.

Gala Premiilor Contemporanul și Fundația Culturală Ideea Europeană a omagiat – prin decernarea premiilor Contemporanul și (în premieră!) ale Fundației Culturale Ideea Europeană – personalități de seamă, care au contribuit substanțial la promovarea identității românești: Jean-Jacques Askenasy, membru de onoare al Academiei Române, Menachem Falek, Dragoș Nelersa (Israel), Ștefan Borbély, Constantina Raveca Buleu, Ada Shaulov-Enghelberg, Haim Rotter, Luiza Barcan – ambasadori extreme de vii ai culturii române în Țara Sfântă. (Luizei Barcan i se va înmâna Premiul de Excelenţă în cultură la Bucureşti, deoarece cu câteva zile înainte de plecare în turneul israelit s‑a îmbolnăvit).

Cred că echipa Ideea Europeană și-a onorat obligațiile cu brio și cu o neostenită bucurie în acest turneu de conferințe, prezentări de carte, vizite de lucru, lecture publice de poezie ș.a. De fapt, a fost un vârtej benefic, în care ne-am simțit binecuvântați și ocrotiți. Impresionante sunt fraternizarea iscată, căldura sufletească, umanitatea inventivă a fiecăruia dintre amfitrionii israelieni și români care ne-au primit cu brațele deschise. Și, nu în ultimul rând, cântecele în ebraică și română ale polonezului (d-sa spune că a devenit român în proporție de 75 %!) Haim Rotter, cântecele populare ale Elenei Cercel și vraja electrizantă a poemelor Aurei Christi, vrajă asupra căreia insistase, vădit emoționată, Vigda Erna Kretzer.

Pe parcursul desfășurării proiectului ni s-a spus în repetate rânduri că Israelul e construit într-o proporție covârșitoare de români. Noi am construit și am așezat în pagina realității acest proiect România și civilizația românească în Israel, văzut ca o punte, ca un prilej de a construi poduri de cărți, de cultură națională și civilizație. Profesorul emerit Ștefan Borbély a scris ultrasugestiv că „e greu să sintetizezi în câteva cuvinte portanţa afectivă şi intelectuală a acestei activităţi bine gândite şi organizate, însă, simţind căldura şi văzând entuziasmul sincer, participativ al publicului de la întâlniri – la care oamenii au venit şi pentru a se împărtăşi dintr-un «crâmpei de Românie», faţă de care nutresc sentimente de nostalgie –, mi-am spus la un moment dat că «ne-am făcut aici, în câteva zile, mai mulţi prieteni decât ne facem acasă într-un întreg deceniu»”.

Calde mulțumiri Biroului Prezidiului Academiei Române, care a oferit acestui proiect major – cu bucurie! – egida Academiei Române.

Calde mulțumiri Majetății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, care a acordat – cu deschidere și eleganță, spuneam și alte dăți – Înaltul Patronaj al Familiei Regale celor două ediții speciale ale revistei Contemporanul. Ideea Europeană (nr.10 și nr. 11/ 2022), dedicate Centenarului Încoronării și lansate cu succes și în Țara Canaan.

Calde mulțumiri Asociației Scriitorilor Israeliți de Limba Română din Tel Aviv, condusă exemplar de Dragoș Nelersa, care se roagă intens ca ziua să cuprindă 26 de ore.

Calde mulțumiri minunatei echipe a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, care ne-a sprijinit să punem în pagina realității acest proiect.

Bună dimineața, Israel! Shalom, România!

Proiect realizat sub egida
Academiei Române

Acest proiect este realizat cu sprijinul
Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Partener de proiect: Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română – ASILR
Parteneri media: Muzeul Național al Literaturii Române, APLER/ Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România, revista Contemporanul. Ideea Europeană, agentiadecarte.ro, Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română – ASILR, Gazeta Românească, Editura Familia ș.a.

Toate evenimentele desfășurate în cadrul proiectului România și civilizația românească în Israel sunt disponibile pe următoarea pagina:
https://www.ideeaeuropeana.ro/subiect/proiecte/romanii-de-pretutindeni/
Mai multe informații (vezi aici)

• Cultura acasă – proiect de susţinere a artei și de promovare a autorilor contemporani în România și străinătate
În acest scop, sunt organizate conferințe, lecturi, conferințe publice, la care vor participa scriitori, artiști, editori, traducători din țară și din străinătate, profesori și alte categorii de public, totul desfășurându-se online sub genericul Cultura acasă. Participă importanţi artişti, scriitori români contemporani, personalităţi marcante ale vieţii culturale, romancieri, poeți, prozatori, critici, actori, traducători, editori și istorici literari, regizori, critici de arte plastice, critici de teatru ș.a. din țară și străinătate. Vrem să facem schimb de experiență cu scriitori, profesori, artiști, editori din România și din alte țări, ca să vedem diferențele și asemănările existente în percepția față de schimbările și impactul pandemiei asupra societății, asupra omului și asupra culturii. Unii autori vorbesc despre pandemie și cultură, impactul asupra vieții și vocației lor, alții citesc din operele lor.
Toate evenimentele desfășurate în cadrul proiectului Cultura acasă sunt diponibile pe următoarea pagina:
https://www.ideeaeuropeana.ro/subiect/proiecte/cultura-acasa/
Mai multe informații (vezi aici)

• România Citește
România Citeşte este un proiect multianual de anvergură naţională de susţinere a artei contemporane prin demersuri de promovare a unor autori contemporani, ale căror lecturi şi conferinţe sunt susţinute în România și străinătate.
Mai multe informații (vezi aici)

• Trianon. După 100 de ani
Asociația Contemporanul și Fundația Culturală Ideea Europeană, în parteneriat cu Academia Română, Institutul Cultural Român și Muzeul Municipiului București, organizează o serie de conferințe, prelegeri și lecturi publice cu genericul Trianon. După 100 de ani. Ce semnificație are Tratatul de la Trianon? Cum arată acest eveniment major, așezat în contextul istoric al primelor decenii ale secolului al XX-lea? Cum e perceput evenimentul desfășurat la Palatul Marele Trianon de la Versailles în ziua de vineri, 4 iunie 1920 – un eveniment de anvergură, la care au participat reprezentanți ai 22 state?
Mai multe informații (vezi aici)

• Punctul critic – revistă trimestrială de diagnoză socială, politică şi culturală
Din anul 2013 este editorul revistei de diagnoză socială, politică şi culturală Punctul critic.
Punctul critic are o circulație națională și internațională, având un Consiliu științific alcătuit din personalități naționale și internaționale, acest lucru fiind o garanție calitativă asupra conținutului cât și a obiectivității analizelor și studiilor publicate.
Originalitatea și interesul pe care publicația o prezintă, dincolo de interesul major al temelor abordate, provine din sincretismul sumarelor, acestea fiind realizate de autori provenind atât din domeniul cercetării directe a fenomenelor abordate, din mediul academic și universitar, cât și din mediul cultural-artistic. Prezența unor autori care tratează aceeași temă, dar din puncte de vedere atât de diverse face din această publicație un eșantion interesant și corect al vieții intelectuale din România, o formă de expresie a ansamblului preocupărilor inteligenței românești, cât și un tablou relativ corect al realității economice, sociale și culturale din țară. Totodată, publicarea unor personalități din străinătate care tratează teme de interes internațional sau românesc aduce elementul de noutate și factorul de comparație atât de necesar unui progres intelectual real.
Punctul critic, revista de diagnoză socială, politică şi culturală înființată în anul 2010.
Site-ul revistei Punctul Critic (vezi aici)

• Cultura și literatura română
în contextul relațiilor româno-basarabene
Lecturi publice, donații de carte și reviste

În aprilie 2008, revenirea la Iași – în cadrul proiectului „Cultura și literatura română în contextul relațiilor româno-basarabene”, derulat cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național – ne-a prilejuit întoarcerea în matca culturii române moderne, a cărei temelie a fost pusă de grupul adunat în jurul Junimii. Am avut prilejul să revedem vechii noștri colaboratori, între care Lucian Vasiliu, poet, ctitor de instituții de cultură, director al revistei Dacia literara, Cassian Maria Spiridon, poet, eseist, director al revistei Convorbiri literare, criticul și istoricul literar Dan Mănucă, Magda și Petru Ursache, Valeriu Stancu, director al revistei Cronica. Sala „N. Bălcescu” s-a dovedit neîncăpătoare.

La intrevederile, conferințele și lansările de carte organizate la Iași, Chișinău, Cahul și Văleni, am menționat că hotarul existent între Republica Moldova și România – stat membru al Uniunii Europene – se va transforma într-o formalitate numai în cazul în care statul român va investi în exportul culturii române și în propagarea literaturii române în Basarabia. Trebuie organizate turnee și lecturi publice, trebuie făcute donaâii de carte, donaâii de reviste de cultură etc.

Protagoniști: Cassian Maria Spiridon, poet, eseist, director al revistei Convorbiri literare, criticul si istoricul literar Dan Mănucă, Magda și Petru Ursache, Valeriu Stancu, director al revistei Cronica, acad. Mihai Cimpoi, Aura Christi, poeții Valeriu Matei și Arcadie Suceveanu, publicistul și prozatorul Vlad Zbârciog, profesorii Elizabeta Onu, Boris Volosatîi, director al Liceului Teoretic român-francez „Gh. Asachi” din Chișinău, Natalia Bulat, director-adjunct, profesorii de literatură română Veronica Petrenco și Elena Boeru, bibliotecara Galina Zgherea, directorul școlii din Văleni Tudor Murjac, care ne-a invitat să revenim cu cărți, reviste, lecturi publice și conferințe. Biblioteca Școlii din Văleni conține circa 14.000 de volume de carte, din care circa 90 la sută sunt volume în chirilice.

Manifestările au avut loc în următoarele locații: Casei Pogor – Iași, 8 aprilie 2008; Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova – Chișinău, Amfitrion Mihai Cimpoi; Liceul român-francez Gh. Asachi, Chișinău; Universitatea de Stat – Cahul; Școala generală din comuna Văleni, Județul Cahul.

Parteneri: Revista Contemporanul, Centrul de Cultura și Carte Românească – Chișinău, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România.

Proiectul s-a desfășurat în cadrul Anului European al Dialogului Intercultural – 2008.
Proiect realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.

• Scriitorii români și diaspora – Grecia
Lecturi publice, donații de carte și reviste

Revista Contemporanul, Fundatia Culturala Ideea Europeana, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, prin programul PromoCult · 2007, a organizat, in perioada 8-28 octombrie 2007, un turneu de conferinte si lecturi publice sub genericul „Scriitorii romani si diaspora – Grecia 2007”.

Protagonistii turneului: Aura Christi, Nicolae Breban, Janina Ianosi, Ion Ianosi, Monica Savulescu-Voudouri, Victor Ivanovici si editorul Andrei Potlog. In cadrul acestui turneu s-au tinut conferinte (la Salonic, Delphi si Atena), au avut loc o serie de lecturi publice si lansari de carte. Intre titlurile lansate figureaza Rilke, Tvetaieva, Pasternak, Roman epistolar (traducere de Janina Ianosi), Vinovati fara vina, Puterea nevazuta, Elegii parisiene, Fr. Nietzsche. Maxime comentate de Nicolae Breban, eu si el – insemnari subiective despre Ceausescu, Dostoievski · Tragedia subteranei, Tolstoi · Romanul unei drame de Ion Ianosi, De la Iasi la Ierusalim si inapoi de Leon Volovici, Celalalt versant, Exercitii de destin, Religia viului de Aura Christi s.a.

Obiectivele majore pe care isi axeaza activitatea Fundatia Culturala Ideea Europeana si revista Contemporanul graviteaza in jurul unor modele de prim rang ca, bunaoara, Rainer Maria Rilke, Marina Tvetaieva, Boris Pasternak, Lev Tolstoi, Fiodor Dostoievski, Nicolae Breban, Ion Ianosi, Nicolae Balota s.a. Acest proiect este un model al expresiei culturii romane in afara limitelor formale ale tarii si un model pentru generatia tanara, care are astfel prilejul de a asista la o lectie de cultura si de viata. Intentionam, prin acest proiect major, sa sensibilizam opinia publica in sensul implicatiilor sociale, politice si culturale, care decurg din relatiile cu minoritatile, precum si cu diaspora scriitoriceasca. Invitatii si protagonistii proiectului sunt o mana de specialisti de prima mana care se respecta unii pe altii, au cultul lucrului bine facut, se cauta unii pe altii, intrucat se aseamana in dorinta lor de a face cultura de gradul zero, in vointa de a pastra acest istm de civilizatie, de europenitate care este Conte(mporanul), dand o lectie invatata de la marii inaintasi care pledau pentru ridicarea nivelului cititorului mediu, in pofida scrisului pe intelesul tuturor, pledau pentru „umanizarea prin cultura” (expresia ii apartine marelui profesor Ion Petrovici) si transcenderea constiintei nationale prin intermediul culturii. O lectie de elitism. De profesionalism.

Conferintele desfasurate la Salonic si Atena au fost un prilej pentru a face noi legaturi cultural-umane atat cu personalitati locale, cat si cu institutii de prima mana. Astfel, prin intermediul colaboratoarei noastre, Monica Voudouri (presedinte al organizatiei-partener Balkania Contemporana), am reusit sa initiem o colaborare cu mediul universitar din capitala vechii Elade, mai precis cu Universitatea din Atena. Prin bunavointa unui alt invitat al institutiei noastre, profesorul Victor Ivanovici, ne-am adaugat pe lista de contacte culturale din Grecia, Universitatea din Salonic, unde Victor Ivanovici activeaza ca profesor universitar. Prin intermediul consulului general Dumitru Hrituleac ne-am imbunatatit substantial relatia cu Consulatul Roman din Salonic, institutie care speram ca isi va aduce un aport esential in cadrul viitorului turneu de dezbateri care va fi organizat de institutia noastra. Asadar, viitoarele noastre colaborari vor include: Univeristatile din Atena si Salonic, Consulatul Roman din Salonic si Ambasada Romaniei din Atena si revistele de limba romana din Grecia, ca bunaoara Curierul Atenei si Actualitatea Romaneasca.

Parteneri: Revista Contemporanul, Balkania Contemporana Consulatului Ambasadei Române în Grecia (Salonic).
Proiect realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din România.

• Contribuția scriitorilor evrei în cultura româna
Lecturi publice, donații de carte și reviste

In toamna anului 2007, in colaborare cu Universitatea Ebraica, Cinemateca si Centrul Cultural din Ierusalim, Centrul de Studiere a Istoriei Evreilor din Romania, Asociatia Scriitorilor Israelieni de Limba Romana, Centrul Cultural din Haifa sub egida H.O.R. Haifa, Revista Contemporanul si Fundatia Culturala Ideea Europeana au organizat un turneu de conferinte si lecturi publice in Israel. Turneul s-a desfasurat in cadrul programului Contributia scriitorilor evrei in cultura romana si a cuprins discutii, dezbateri, polemici, mese rotunde, lecturi publice care au avut loc la Tel Aviv, Ierusalim si Haifa, sub semnul Clubului Ideea Europeana.

Protagonistii turneului: poetul, romancierul si eseistul Aura Christi, scriitorii si carturarii Leon Volovici, Costel Safirman, George Voicu, Moshe Idel, Andrei Fischof, Eran Shela, Madeleine Davidsohn, Biti Caragiale, Francisca Stoleru, Shmuel Rainis, Shaul Carmel si altii. In cadrul acestui turneu au fost lansate cateva volume aparute la Editura Ideea Europeana: De la Iasi la Ierusalim si inapoi – o carte-eveniment semnata de Leon Volovici, Religia viului si Exercitii de destin de Aura Christi, „Problema evreiasca”, Scriitori evrei din Romania, Avangarda romaneasca de Ovidiu Morar s.a.

Manifestarile au avut loc in urmatoarele locatii:Casa Scriitorilor (Beit Cernihovski) din Tel Aviv, 18 septembrie 2007; Cinemateca din Ierusalim (sala bibliotecii), Derech Hebron 11, 20 septembrie 2007; Matnas Hadar (Beiteinu) Rh. Ierusalaim 29 Haifa, 23 septembrie 2007.

Parteneri:Asociatia Scriitorilor Israelieni de Limba Romana, Cercul Cultural din Haifa sub egida H.O.R. Haifa, Fundatia Culturala Ideea Europeana, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei – Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni si revista Contemporanul.

Proiect organizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României – Departamentul pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.

Pentru sugestii, propuneri și observații, vă rugăm să ne contactați:
Tel: +4 021 – 310 66 18
email: [email protected]