Actualități - Evenimente - Știri, Proiecte, Românii de pretutindeni

Agenda culturală: Ideea Europeană și valorile naționale. „Radio Villalba – 10 ani de emisiuni în limba română”

.

 

Fundația Culturală Ideea Europeană
în parteneriat cu Radio Villalba din Madrid și revista Contemporanul

Fundaţia Culturală Ideea Europeană (FCIE), instituţie de anvergură europeană ce are ca scop lansarea, promovarea și sprijinirea civilizației românești (cu toate componentele acesteia: identitate, cultură, religie ș.a.), a valorilor democraţiei, literaturii și culturii, precum şi integrarea acestora în circuitul valorilor fondatoare universale, a organizat (în perioada 18 iunie 2023 – 29 octombrie 2023) o serie de evenimente desfășurate în cadrul proiectului „Radio Villalba – 10 ani de emisiuni în limba română”, cu sprijinul Guvernului României – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Invitați speciali ai Fundației Culturale Ideea Europeană în cadrul proiectului „Radio Villalba – 10 ani de emisiuni în limba română”, organizat de Fundația Culturală Ideea Europeană în România și Spania, în parteneriat cu ICR Madrid, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, sunt scriitori, editori, membri ai Academiei Române, traducători, personalități de anvergură ale culturii române și ale culturii spaniole: editorul și graficianul Angel Himénes, profesorul Héctor Brioso, acad. Ioan-Aurel Pop, președinte al Academiei Române, acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Ioan Dumitrache, Secretar General al Academiei Române, Aura Christi, poet, prozator, eseist și editor, Preacuviosul Ierom. Arsenie Baltă, consilier în cadrul Sectorului Cultural și Comunicații Media al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, Valeriu Matei, membru de onoare al Academiei Române, director al Editurii Academiei Române, Maria Floarea Pop, director ICR Madrid, Mircea Platon, poet, istoric, publicist, redactor șef al revistei „Convorbiri literare”, Eugen Uricaru, romancier, eseist, publicist, diplomat, președinte COPYRO, Mihaela Helmis, jurnalist, realizator emisiuni Radio România Actualități, editorul Andrei Potlog, Melania Florea, consilier imagine, Adrian Lesenciuc, poet, scriitor, președinte al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Brașov, Angela Bratsou, Manuel Rico, președinte al Asociación Colegial de Escritores de España, Mihaela Rusu, jurnalist Speranța TV, consilier Ministerul Educației din România, Corina Oproae, traducător, poet spaniol de origine română, Agustín González Plasencia, Consilier pentru Cultură și Festivități al Cosladei, Emilia Escudero Amado, Marian Victor Buciu, Constantina Raveca Buleu, actorul Florin Zamfirescu ș.a.

O parte dintre acești invitați speciali ai Fundației Culturale Ideea Europeană au fost intervievați de Dana Oprica, jurnalist, scriitor, publicist – amfitrion și realizator pe parcursul unui deceniu al emisiunilor în limba română la Radio Villalba, radio public spaniol. Postul de radio spaniol Villalba a difuzat săptămânal emisiunile realizate sub egida proiectului nostru în limbile română și, respectiv, spaniolă, în fiecare duminică, între 16:30-17:30, ora Spaniei. După difuzare, emisiunile au fost afișate public pe site-ul radioului, pe rețelele Ideea Europeană și ale partenerilor în proiect. De asemeni, unele dialoguri au fost realizate în formă scrisă și publicate în presă, altele au fost transcrise și urmează să fie publicate în presa scrisă și on-line.

În cadrul acestui proiect a fost organizat turneul făcut în patria Împăratului Traian. Seria de evenimente s-a desfășurat pe 17, 18, 19 și 20 octombrie 2023, respectiv, în eleganta Sală de evenimente a ICR Madrid, la Biblioteca Centrală din Coslada „Luisa Carnés”, unde am fost invitați de Asociación Cultural Obatalá, în Sala de evenimente a Departamentului de Cultură al Primăriei Antiguo Hospital de Santa María la Rica din Alcalá de Henares. De asemeni, a avut loc o întrevedere de lucru cu scriitorul Manuel Rico, președinte al Asociación Colegial de Escritores de España, care a acceptat cu calificativul „fabulos” să discutăm, încheiem și să punem în pagina realității acordul dintre cele două instituții (FCIE și Asociación Colegial de Escritores. de España) referitor la schimbul de valori între cele două instituții, între cele două țări, Spania și România, în scopul promovării literaturilor spaniolă și, respectiv, română. O altă întrevedere a avut loc, la invitația Preacuviosului Ierom. Arsenie Baltă, consilier în cadrul Sectorului Cultural și Comunicații Media al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, la Episcopia Ortodoxă Română. În cadrul acestei întrevederi de lucru, în primul rând, am admirat biblioteca, birourile, aparatura achiziționate cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, și, tot în primul rând, am stabilit bazele unei colaborări vii, fructuoase, care sperăm să fie de durată. La fiecare dintre aceste evenimente, Fundația Culturală Ideea Europeană a donat cărți și reviste.

De bună seamă, literatura națională română devine cunoscută când o promovezi pe viu, cum s-a remarcat pe parcursul desfășurării acestei serii de evenimente, și când vorbești despre literatura contemporană, orientată spre publicul tânăr de toate vârstele din străinătate, căruia se cuvine să-i facem cunoscute pagini de creație de vârf. Oamenii de cultură români contemporani au prezentat literatura română în lumina meritată cu asupra de măsură, iar aceasta, prin protagoniștii proiectului, a strălucit. În acest sens progresul în cunoașterea valorilor culturii scrise din țara lui Eminescu – în țara lui Cervantes este evident.

Proiectul „Radio Villalba – 10 ani de emisiuni în limba română” continuă și va continua la modul direct proiectele anterioare Fundației Culturale Ideea Europeană, între care menționăm, cu bucurie, următoarele: România citește, Europa – acasă, România citește în era digitală, Cultura și civilizația românească în Israel, Ideea europeană la 100 de ani, Contemporanul 140 (în colaborare), Valori românești – valori europene ș.a. Toate aceste și alte proiecte inițiate, organizate și așezate în pagina realității de Fundația Culturală Ideea Europeană promovează cultura, civilizația, istoria, tradiția, valorile fondatoare, identitatea națională românească (în toate formele ei de manifestare), literatura română ca mod de conservare și promovare a identității naționale românești.

Grupaj realizat de Andrei Potlog

Radio Villalba – 10 ani de emisiuni în limba română

Acest proiect este realizat cu sprijinul
Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Organizator: Fundația Culturală Ideea Europeană

Parteneri de proiect: Radio Villalba, Revista Contemporanul

Parteneri media: Muzeul Național al Literaturii Române, APLER/ Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România, Revista Contemporanul, agentiadecarte.ro ș.a.

 

2 thoughts on “Agenda culturală: Ideea Europeană și valorile naționale. „Radio Villalba – 10 ani de emisiuni în limba română”

  1. Un proiect remarcabil ce reuneste o serie de personalitati de prestigiu ce sustin cultura romaneasca si demnitatea ei, promovand-o la nivel european. O initiativa frumoasa ce aduce impreuna oameni din diferite domenii si vizeaza promovarea identitatii romanesti si a valorilor universale. Felicitari Fundatiei Culturale Ideea Europeana pentru organizarea acestor evenimente de succes!

  2. Felicitari Fundatiei Culturale Ideea Europeana pentru organizarea acestui proiect remarcabil! Este o initiativa deosebita care are ca scop nu doar promovarea culturii romanesti, ci si integrarea acesteia in contextul international. Ma bucur sa vad ca reusiti sa aduceti impreuna personalitati de seama din lumea literara si culturala a Romaniei si Spaniei. Misiunea voastra de a sustine valorile democratiei si ale civilizatiei romanesti este cu adevarat demna de lauda. Mult succes si sper sa reusiti sa aduceti aceste evenimente si in Romania, astfel incat si comunitatea noastra sa poata beneficia de aceasta oportunitate de a descoperi si valoriza cultura noastra. Sunt convins ca aceste interviuri si dialoguri vor aduce lumina asupra unor subiecte relevante si ne vor oferi noua, ascultatorilor, ocazia de a afla mai multe despre lumea literara si culturala a celor doua tari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.