Noutăți editoriale - Despre cărți

Avanpremieră editorială: Borce Panov, Linia dimineții

Borce Panov
Linia dimineții
Colecția Poesis
Traducere de Constantin Severin
Editura Ideea Europeană

Prins de vârtejul unei tot mai stranii stări de somnambulism parcă, poetul veghează echilibrul lumii acesteia și, pentru că luciditatea-i exactă – ca luciul Sabiei de Damasc – pătrunde miezul lucrurilor și în lumina de șmirghel a acesteia servul lirei constată degradarea, conformismul și religia confortului întronate la banchetul contemporaneității, decât să se trădeze, artistul alege masca hamletiană a nebunului sau masca lui Sisif. Totul, pentru a se menține pe linia de plutire. Totul, pentru a rămâne fidel lui însuși. Totul, pentru a întârzia în raza Vocației.

Aceasta își propune și reușește Borce Panov – unul dintre cei mai importanți poeți dăruiți lumii de Macedonia. Și noi îl sprijinim și îl salutăm cu căldură, urmărind modul admirabil în care sunt trasate liniile dimineții dinspre inima unui poet spre lume. / Aura Christi

Borce Panov, poet eseist, dramaturg, editor, născut la 27 septembrie 1961 în Radovish, Republica Macedonia de Nord. A absolvit Universitatea „Sfinții Chiril și Metodiu” din Skopje în limbile macedoneană și slave de sud (1986). Este membru al Asociației Scriitorilor Macedoneni din 1998 și al Academiei de Literatură și Artă Slavă din Varna, Bulgaria. Poeziile sale, traduse în peste 40 de limbi, au fost publicate în antologii, reviste literare și publicații din țară și din străinătate. Traduceri în limbile engleză, ucraineană, slovenă, bosniacă, sârbă, croată, bulgară, franceză, catalană, mongolă, uzbecă, albaneză, română, poloneză, italiană, arabă, vietnameză, chineză și daneză. Este de consilier pentru cultură și educație la municipalitatea din Radovish. A publicat 14 cărți de poezie, 7 piese de teatru și mai multe librete în limba macedoneană. De asemeni, 9 cărți de poezie în limbile sârbă, croată, slovenă, bulgară, arabă, italiană și engleză, publicate în Serbia, Croația, Bulgaria, Slovenia, Emiratele Arabe Unite, Italia, Olanda și India. A editat numeroase cărți și antologii, a organizat evenimente culturale și a tradus autori din limbile sârbă, croată, bosniacă și bulgară în limba macedoneană și viceversa .

Din volumele de poeme publicate, menționăm: Ce a făcut Charlie Ch. See din spatele ecranului (1991), Ochiul ciclonului (1995), Oprește-te, Charlie (2002), Tact (2006), Enigma sticlei (2008), Bazilica scrierii (2010), Cina mistică (2012), Vdah/ Suflul vieții (2014), Tăceri umane (2016), Uhania (2017), Cochilia (2018), O cameră a fuselor mele orare (2021).

Eseuri și piese de teatru: Al cincilea anotimp al anului (2000), Orașul Doppelgänger (2011), O fundătură în mijlocul unei alei (2002), Homo Sapiens (2004), Prindeți-l pe somnambul (2005), Despicat de propriul nas (2006) și Cinema de vară (2007).

Cărți de poezie în alte limbi: Particule de hematite, în limba macedoneană și bulgară, Bulgaria (2016); Vdah, în slovenă, Slovenia (2017), Bărbieritul balonului, în sârbă, publicată în Serbia (2018), Sângele care jonglează cu 80000 de gânduri, în croată, publicat în Croația (2021), Mărul subteran, în limba arabă, Emiratele Arabe Unite în 2021 de Rawashen Publishing House, și Underground Apple în limba engleză (tradus de Daniela Andonovska-Trajkovska) și publicat în Olanda de Demer Press în 2021, Cadența păpădiei (coautor), publicat în India (2021).

Premii literare: Premio Mondiale „Tulliola-Renato Filippelli” (Italia) pentru cartea sa Bărbieritul balonului (2021), Premiul Internațional de Excelență Orașul Galateo-Antonio De Ferrariis (Italia, Roma, 2021), Premio „Le Occasioni” în Italia (dintre 662 de participanți) și Premiul literar Sahitto (2021), decernat unor autori care au primit premii literare importante ca, de pildă, Premiul Nobel pentru Literatură și Premiul Pulitzer; „Predrag Matvejevic” în Croația pentru Bărbieritul Balonului.

Comunicat realizat de Adrian Preda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.